FANtv-nl-logo-mobile

Vakantie boeken via internet

Steeds meer mensen boeken een reis via internet. Je kunt op je gemak surfen, reizen vergelijken en het is nog eens eenvoudig en snel, maar geheel zonder risico is het niet.


Boek je je vakantie online, controleer eerst van te voren of je niet te maken hebt met een malafide reisorganisatie. Het zou wel erg zonde zijn als je die paar honderd euro nooit meer terug ziet. Waar moet je op letten bij het online boeken?


Controleer reisorganisatie
Leuke bestemming gevonden? Zoek eerst uit wie de reisorganisator is. Controleer de naam, het adres (geen postbus) en telefoonnummer. Zoek uit of het bedrijf bestaat en in Nederland is gevestigd. Je kunt dit natrekken in de telefoongids, via zoekmachines op internet of bij de Kamer van Koophandel. Alle ANVR-ondernemingen kun je controleren op de site van de ANVR.


ANVR-voorwaarden, SGR en Calamiteitenfonds
Belangrijk is om te weten of de reisorganisatie aangesloten is bij de ANVR, de Stichting Geschillencommissie Reizen (SGR) en de Stichting Calamiteitenfonds. Waarom is dit zo belangrijk?


Alle leden die aangesloten zijn bij de ANVR zijn verplicht de ANVR Reis- en boekingsvoorwaarden te hanteren. Deze zijn in overleg met de consumentenbond samengesteld. Mochten zich problemen voordoen voor of tijdens je vakantie dan heb je rechten om op terug te vallen.


Voor de SGR en Stichting Calamiteitenfonds betaal je bij elke boeking een kleine bijdrage van 2.50 euro. De SGR zorgt ervoor dat als een bedrijf failliet gaat, je de vooruitbetaalde reissom niet kwijt bent. Ook krijg je op losse lijndiensttickets en autohuur na alles wat je hebt geboekt terug. Bij een geschil over onder andere de reis en het appartement kun je ook terugvallen op de SGR.


Krijg je op je vakantiebestemming te maken met een calamiteit, zoals aanslagen, bosbranden of overstromingen dan kun je terecht bij het Calamiteitenfonds. Je kunt recht hebben op een (gedeeltelijke) terugbetaling van de reissom of zelfs een lening om terug te keren naar Nederland. Let op dat niet alle reisbestemmingen onder het Calamiteitenfonds vallen.


Boekingsproces
Om te voorkomen dat je ongewenst boekt, moeten bedrijven van te voren duidelijk aangeven hoe de boekingsprocedure in elkaar steekt.


Aanbetaling
Het is voor de handliggend dat je een aanbetaling moet doen. Let er op dat deze bedragen niet absurd hoog zijn en of je je geld terugkrijgt als je annuleert. 10% van het totale bedrag is normaal. De ANVR Reis- en Boekingsvoorwaarden maximeren de aanbetaling en geven exact aan waar je recht op heeft bij annulering.


Privé-gegevens
Internet staat erom bekend dat je niet klakkeloos je persoonlijke gegevens overal moet invullen. De reisorganisaties die zijn aangesloten bij de ANVR moeten zich aan de internetgedragscode houden. De ANVR gecontroleerd hier ook op.


Boek je via internet dan is het het beste dat de reisorganisatie zowel bij de ANVR als bij de SGR is aangesloten. Op deze manier heb je de meeste rechten en voorkom je een hoop problemen.


LINKS:
ANVR
SGR
Calamiteitenfonds

Vergelijkbare artikelen