FANtv-nl-logo-mobile

Aantal geboekte wintervakanties laag

Nadat het aantal geboekte vakanties in de zomer al met 7% is afgenomen blijft ook het aantal geboekte wintervakanties achter. Brengen de last-minutes redding?


Met het eind van de zomerperiode in zicht laten de ANVR/GfK-boekingcijfers t/m 11 oktober bij touroperators zien dat de vakantiereiziger in dit economisch moeilijke jaar -7% minder zomerse reizen heeft geboekt bij een ANVR-reisorganisatie. De omzet bij een representatief deel van de reisagenten laat een daling zien van -14%. Ook de inmiddels eerste geboekte winterse zon- en sneeuwbestemmingen blijven vooralsnog achter met -15% minder geboekte reizen.


Zomer
De cijfers tonen aan dat de consument dit jaar lang wacht met het boeken van zijn zomerse vakantie en deze trend van later boeken lijkt ook de komende winter door te zetten. In het eerste kwartaal liepen de zomerboekingen nog achter met -18%, intussen is deze achterstand ingelopen tot -7%. Daarbij blijft het vliegtuig het meest gewenste vervoermiddel: 51% van de boekers kozen voor een vliegvakantie en 41% voor een autovakantie.Het totaal aantal bij ANVR-organisaties geboekte reizigers voor zomerse vliegvakanties blijft achter met -13%, maar vooral verre bestemmingen werden met -21% minder geboekt. Binnen het Europese continent was Turkije het meest populair als zomerse vliegbestemming al moest dit land ook -3% inleveren ten opzichte van verleden jaar. Na Turkije volgen Griekenland, ondanks een achterstand t.o.v. verleden jaar van -16% en Spanje (-14%).


De Verenigde Staten van Amerika zijn het meest favoriet als zomerse verre bestemming, maar ondanks de voor Nederlanders goedkope dollar boeken ANVR-reisorganisaties -32% minder Amerikagangers dan vorig jaar zomer t/m 11 oktober. De Nederlandse Antillen volgt als goede tweede, maar ziet -24% minder georganiseerde reizigers. Thailand plust onder ANVR-reisorganisaties met +3% en komt uit op een derde plaats.


Ook het aantal bij ANVR-reisorganisaties geboekte zomerse autovakanties blijft achter met -2% t.o.v. verleden jaar. Frankrijk blijft daarbij Nederlands favoriet, maar ziet het aantal ANVR-boekingen achterblijven met -4%. Italië volgt als populair autovakantieland ondanks -2% minder boekingen. Alleen Duitsland wist voordeel te halen bij de consument met +7% meer ANVR-geboekte reizigers. Deze drie landen weten ook de top 3 te halen als het gaat om reizen per touringcar: Duitsland boekt +5% meer reizigers via ANVR-touroperators, Frankrijk +21% en Italië +10%.


Winter
Voor de winterperiode (1 november - 1 april) heeft de afwachtende consument de eerste stappen naar boeken voorzichtig gezet: voor zon- en sneeuwbestemmingen liggen de boekingen voorlopig achter met -15%, voor alleen wintersportbestemmingen ligt dat op -17%.


Driekwart van de wintersporters die inmiddels zijn vakantiebestemming zeker heeft gesteld via een ANVR-reisorganisatie kiest voor een autovakantie; de overigen geven de voorkeur aan voor bus, trein en vliegtuig. De helft van deze reeds geboekte sneeuwzoekers kiest voor Oostenrijk, al noteert dit land vooralsnog -20% minder ANVR-reizigers en een derde heeft zijn keus laten vallen op Frankrijk (-15%).

Vergelijkbare artikelen