Cuba: sigaren en Fidel Castro
Sigaren, rum en Fidel Castro. Cuba! Iedereen kent dit communistische eiland vanwege de ruzie met Amerika, maar wist je dat het ook een erg mooi vakantieland is?
Eigenlijk is het helemaal nog niet zo lang mogelijk om op vakantie te gaan naar Cuba. Er heerst een communistisch regime op het eiland en van leider Fidel Castro mochten mensen van buiten Cuba het land niet in. Gelukkig is Castro na de val van Rusland van mening veranderd. Hij weet nu dat toeristen uit het westen veel geld hebben. En dat is hard nodig in Cuba. Kijk bij de beste reissites voor voordelige reizen naar Cuba.
Koude Oorlog
Het is 1962 en we zitten midden in de Koude Oorlog. De wapenwedloop tussen Amerika en Rusland nadert zijn hoogtepunt, wanneer een Amerikaans spionagevliegtuigje opmerkt dat de Russen kernraketten plaatsen in Cuba. Het scheelde niet veel of er was een kernoorlog uitgebroken.
Revolutie
Het eiland Cuba, dat direct onder Amerika ligt, was vroeger een kolonie van Spanje. Dit bleef zo totdat Amerika het eiland veroverde in de Amerikaans-Spaanse oorlog. Toen het land in 1902 onafhankelijk werd greep Fulgencio Batista de macht en werd dictator van Cuba. Fidel Castro was een van de mensen die in opstand kwam tegen Batista. Na enkele pogingen lukte het hem om de dictator te verjagen. Hij riep de Revolutie uit, nam zelf de leiding over en veranderde Cuba in een communistisch land. Amerika verbrak hierna de banden met het land en voerde een handelsembargo in. Dit had tot gevolg dat er volop schaarste ontstond in Cuba.
Armoede
Mede hierdoor is er in de winkels in Cuba nog altijd bijna niets te krijgen en is het land blijven hangen in de jaren '50. Zo rijden er nog Amerikaanse oldtimers, is benzine alleen maar verkrijgbaar op de bon en wonen de Cubanen in erg slechte huizen. Het paard en wagen is een erg populair vervoermiddel en is er zelfs een wet die je verplicht om liftende mensen mee te nemen.
Ondanks de economische achterstand is Cuba een erg mooi land om te zien. Juist doordat de tijd heeft 'stil gestaan' is er heel veel te zien. De oude auto's, de mooie stranden met zijn ontelbare palmbomen en de overblijfselen uit de koloniale tijd zorgen ervoor Cuba een lust voor het oog is.
Toeristencentra
De steden Havana en Varadera zijn de twee belangrijkste toeristencentra van Cuba. Hier zijn door de regering erg luxe hotels gebouwd. De toeristen mag het namelijk aan niets ontbreken. Je bent hier als toerist namelijk relatief rijk. Je hebt daarom ook geen last van de schaarste aan spullen. Terwijl Cubanen veel op de bon moeten kopen (als het er al is), kun je als toerist in speciale winkels gewoon alles kopen wat je nodig hebt.
Geld
Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Cuba gaat. De munteenheid in Cuba is de Cubaanse Peso. Maar er zijn twee verschillende Cubaanse Pesos. De 'gewone' Cubaanse Peso en de 'toeristische' of 'convertible' Cubaanse Peso.
De laatste moet je als toerist hebben. De gewone Cubaanse Peso is voor een toerist niets waard. Wissel daarom op straat geen geld! Je krijgt dan vaak de gewone Cubaanse Peso.
GEEN US DOLLARS
Let op dat als je naar Cuba gaat je geen Dollars meeneemt. Omdat Amerika en Cuba elkaar niet zo mogen, is vanaf 2004 verboden om met US Dollars te betalen. Je hebt er dus niets aan! Euro's vinden de Cubanen echter geen probleem. Wel is het zo dat ze niet veel geaccepteerd worden, dus als je verstandig bent wissel je voldoende geld, neem je Travelers Cheques mee of betaal je met een credit card. Let wel op dat de American Express-kaart nooit geaccepteerd wordt!
Wissel trouwens nooit te veel Euros voor Cubaanse Peso's, want ze zijn erg moeilijk terug te wisselen. Lukt het wel? Dan krijg je een erg ongunstige koers.
Caribisch gebied
Je zou het bijna vergeten, maar Cuba ligt midden in het Caribisch gebied. Dat betekent dat het heel het jaar mooi weer is. Met gemiddeld 25 graden is het goed toeven op het strand van het grootste eiland van de Caraïben. In de zomer kan het wel veertig graden worden en zelfs in januari, de koudste periode van het jaar, is het met 21 graden meer dan lekker.
Sigaren
Zeg je Cuba, dan zeg je sigaren. Per jaar worden er in Cuba meer dan driehonderd miljoen beroemde Havana-sigaren gemaakt. De arbeiders in de fabrieken mogen tijdens hun werk gratis sigaren roken en krijgen elke dag twee sigaren mee naar huis.
Cultuur
Dansen hoort bij de Cubaanse cultuur. Het is dan ook bijna niet mogelijk om een Cubaan te vinden die niet van dansen houdt. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij een Salsa-dansshow. Deze typisch Cubaanse dans is in de jaren '20 en '30 ontstaan in Havana. Je kunt in een van de vele barretjes ook zelf meedansen. Als je er dan toch bent, probeer dan meteen de bekendste cocktail van Cuba: de Cuba Libre.
Cuba Libre
Volgens de verhalen is het drankje ontstaan doordat een Amerikaanse kapitein vlak na de Revolutie een biertje bestelde in een bar. Hij kreeg alvast een partje limoen om het glas schoon te maken, terwijl de barman het biertje ging halen. Toen kreeg de kapitein een glas cola van een Amerikaanse soldaat en een glas rum van een vrijheidsstrijder. Om beiden niet voor het hoofd te stoten, besloot hij de twee drankjes door elkaar te mixen. Tijdens het drinken riep hij: “Cuba libre!” (Cuba vrij) Nu is het een van de bekendste mixdrankjes ter wereld.
Tags: Cuba, Zuid Amerika