FANtv-nl-logo-mobile

Druiven, bomen, rozen en heesters snoeien

De druif moet voor half februari worden gesnoeid. In deze plant komt al vroeg de sapstroom op gang, waardoor ze bij te late snoei gaat bloeden.


Deze sapstroom is niet tegen te houden. Knip in het groeiseizoen de kruidachtige takken tot op drie ogen terug. Hierdoor zorg je dat er genoeg licht en kracht vrijkomt voor de groeiende druiven. Lees hier meer over het snoeien van heesters, bomen en rozen.


Druiven, heesters, bomen en rozen snoeien


DruivenDe druif moet voor half februari worden gesnoeid. In deze plant komt al vroeg de sapstroom op gang, waardoor ze bij te late snoei gaat bloeden. Deze sapstroom is niet tegen te houden. Knip in het groeiseizoen de kruidachtige takken tot op drie ogen terug. Hierdoor zorg je dat er genoeg licht en kracht vrijkomt voor de groeiende druiven.


Heesters die bloeien op éénjarig hout
Heesters die op éénjarig hout bloeien, mogen geheel tot de grond worden afgeknipt, maar het is beter maar de helft uit te dunnen. Snoei de takken door de hele struik heen en niet alleen de takken aan de kant. Wanneer je jaarlijks de helft snoeit, betekent dit dat de struik na twee jaar in zijn geheel is verjongd, terwijl er steeds iets van het gewas blijft staan.


Bomen
Als er goed wordt gesnoeid, groeien en bloeien bomen beter. Let er op dat je nooit meer dan eenderde deel van de takken uit de kroon wegsnoeit. Doe je dit wel dan verstoor je de verhouding tussen de hoeveelheid wortels en takken. De te grote hoeveelheid wortels geeft een te grote groei-impuls waardoor er waterloten kunnen ontstaan. Waterloten zijn recht omhoog groeiende takken, die dwars door de kroon gaan groeien. Verwijder dode takken uit de boom. Verwijder met een scherp mesje een klein stukje schors als vlak onder de bast het weefsel groen is, leeft de tak. Bruin en taai weefsel betekent dat de tak dood is.

Rozen
Worden de groeiknoppen in het voorjaar dikker, dan kan met snoeien worden begonnen. Doordat de planten weer tot leven zijn gekomen, kunnen de snoeiwonden snel weer dichtgroeien en infecties worden voorkomen. Begin met het verwijderen van het oude hout. Knip alle dunne takken weg tot er drie tot vijf zware, naar buiten stekende takken overblijven. De overgebleven takken knip je terug tot op drie tot vijf ogen. Het bovenste oog moet naar buiten wijzen. Houd in de gaten dat de diverse soorten rozen op verschillende manieren gesnoeid moeten worden. Hoe nauwkeuriger je snoeit hoe dankbaarder de plant is.Tip: Gebruik de lengte van de snoeischaar als maat voor het snoeien. Zet de snoeischaar loodrecht op de grond en knip de struik bij het uiteinde af. De kunst bij rozen snoeien is om de struik kort te houden.


Na het snoeien moet je altijd bemesten. Het beste kun je hiervoor speciale rozenmest gebruiken. Nieuwe rozen kun je het beste in rozengrond planten.


Heesterrozen
Verwijder alle dode, beschadigde en zieke takken. Dit kun je doen door ze boven een gezonde knop af te knippen. Het hart kan zonodig worden uitgedund en een paar takken kunnen bij de grond worden afgeknipt. Hierdoor wordt de plant gestimuleerd om nieuwe scheuten te vormen vanuit de basis. Oude bloemen en rozenbottels van vorig jaar moeten eruit geknipt worden.


Struikrozen
Verwijder alle dode en zieke takken en takken die elkaar kruisen, hierdoor maak je de struik meer open. Handelingen bij grootbloemige, miniatuur en trosrozen: snoei de zwakke scheuten weg, kort de twijgen van vorig jaar in tot circa vijf tot acht centimeter van de scheuten van vorig jaar.  De kroon van de stamrozen snoei je door de zwakke scheuten af te knippen. Kort de twijgen van vorig jaar in tot circa vijf tot acht centimeter van de scheuten van vorig jaar. Miniatuurrozen kun je flink inkorten, doe dit alleen als de plant onderaan kaal wordt of uit vorm raakt.

Vergelijkbare artikelen