FANtv-nl-logo-mobile

Hoe bouw je een aquarium?

Iedereen kent de goudvis in een kom. Voor de liefhebbers die meer willen dan de goudvis, is er het aquarium met tropische vissen. Dit is niet zo maar een 'hobby'. Er komt veel bij kijken, want hoe bouw je een aquarium?

Eerst moet je kiezen of je een aquarium met zoet of zout water wil. Een zoutwateraquarium is lastiger qua onderhoud en voor de beginner eigenlijk niet echt aan te raden. Als eerste moet je in de bak een achterwand plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de vissen zich veilig voelen en kunnen schuilen. De wand kan op maat gesneden worden en is eenvoudig met siliconenkit tegen het glas te bevestigen.

aquarium


Daarna wordt kienhout in de bak bevestigd. Dat is kurkachtig hout in allerlei kronkels. Bij gebruik van meerdere grove stukken ontstaat er een natuurlijk sfeertje. De stukken hout kunnen met roestvrijstalen schroeven aan elkaar bevestigd worden. Kienhout wordt door de vissen ook gebruikt als schuilplaats.

Bodem
Dan is het de tijd voor de bodem. Bij het kiezen van een bodem moet je er rekening mee houden dat deze donker van kleur is.


Een te lichte (witte) bodem weerkaatst te veel licht en kan stress veroorzaken bij de vissen. Je kunt bijvoorbeeld een bodem samenstellen uit een combinatie van aquariumzand, turf en kleibolletjes.

Het geeft een leuk effect als je hoogte en diepte creëert in je aquarium, dit doe je door terrasjes te maken. Dat kan eenvoudig met oude panty's die gevuld worden met het bodemzand. Daarna wordt de bodem aangevuld met gewoon aquariumzand. Eventueel nog zichtbare stukken panty snij je weg.

Water
Dan het belangrijkste onderdeel, water. De waterwaarden (hoeveelheid kalk) verschillen overal in Nederland, kraanwater is dus niet zomaar geschikt om je vissen in los te laten. Informeer bij een aquariumspecialist naar de hoeveelheid kalk in het water bij jou in de buurt en wat je moet doen om het water te kunnen gebruiken in je aquarium.

Spoel de bak eerst voorzichtig voor, zodat al het overtollige vuil weggehaald kan worden. Vul daarna de bak volledig. Aangezien de gekozen aquariumbak al voorzien is van filter, verwarming en verlichting kun je daarna alles aansluiten op het elektriciteitsnet. Voor de beplanting er in gaat moet je het aquarium eerst een tijd laten 'draaien', liefst zo'n 48 uur.


Beplanting
Kies bij beplanting liever veel van weinig soorten dan weinig van veel soorten. Planten zorgen voor zuurstof en een goede waterkwaliteit en zijn dus noodzakelijk voor een gezond aquarium. Je kunt eigenlijk nooit teveel beplanting plaatsen, maar houdt er wel rekening mee dat je straks nog wel de vissen wil kunnen zien zwemmen.

Eventueel kun je ook nog stenen op de bodem leggen om het aquarium extra aan te kleden. Je kunt echter niet zomaar iedere steen in je aquarium leggen. Stenen kunnen namelijk kalk bevatten en dat verstoort de zuurtegraad van het water. Om te testen of een steen geschikt is voor gebruik in je aquarium kun je een paar druppels licht zuur (zoals fosforzuur) op de steen doen (natuurlijk wel voor je de steen in het aquarium legt). Als het zuur op de steen gaat bruisen, betekent dit dat er teveel kalk in de steen zit en is de steen dus niet geschikt.

Als de beplanting er in zit, is het tijd voor de vissen. Helaas moet je minimaal 2 weken wachten voor de vissen in je nieuwe aquarium kunnen. Het water moet namelijk 'ingereden' worden. Na ongeveer twee weken heeft het water de juiste waarden ontwikkeld en kunnen de vissen er in. Als je vissen te snel in een niet goed ingereden aquarium doet zullen ze daar enorm onder leiden of zelfs aan dood gaan.

De vissen
Ook bij het uitkiezen van de vissen komt nog heel wat kijken. Niet alle vissen die jij mooi vindt kunnen zomaar bij elkaar. Bovendien moeten sommige vissen in paartjes gekocht worden, anderen in scholen en weer anderen solitair (alleen). Laat je hierover goed informeren bij een specialist.

 

Als de vissen in het aquarium gelaten worden doe dit dan stap-voor-stap. Laat ze eerst langzaam wennen aan het nieuwe water. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de vissen in een bakje te doen met hun oude water en daar dan om de paar minuten wat nieuw aquariumwater bij te doen. Doe dit gedurende een minuut of tien.

Besef goed dat een aquarium geen impulsaankoop is. Een aquarium vraagt zorg, onderhoud en tijd. Maar in ruil daarvoor heb je dan wel een fascinerende hobby en een prachtig aquarium.


TIP: Ga niet zelf 'dokteren' als er een probleem in je aquarium ontstaat. Dus niet lukraak voor ieder kwaaltje middeltjes en pillen gebruiken, want meestal is het resultaat vervolgens erger dan de kwaal!

Vergelijkbare artikelen