FANtv-nl-logo-mobile

Knollen en bollen. Wat is het verschil?

Wat is een knol en wat is een bol? En wat zijn de verschillen in de manier waarop we ze moeten behandelen en moeten planten?

Wie denkt dat bollen en knollen begrippen zijn die door elkaar gebruikt kunnen worden heeft het mis. Bollen en knollen verschillen wel degelijk. We leggen het verschil aan je uit en noemen gelijk enkele voorbeelden van bol- en knolplanten.

Overeenkomsten
Wat beide soorten met elkaar gemeenschappelijk hebben is dat ze bestaan uit opgeslagen reservevoedsel. Ook alle onderdelen van de plant zijn al opgeslagen in de bol of knol. Omdat de plant het reservevoedsel goed kan gebruiken is het aan te raden de plant na de bloeiperiode zo lang mogelijk te laten staan. Laat hem vanzelf afsterven. Het loof zorgt er namelijk voor dat nieuw voedsel wordt aangemaakt dat dan weer opgeslagen wordt in de bol / knol.

Verschillen
Bij een bol kun je duidelijk de onder- en bovenkant onderscheiden. Een bol heeft een 'ui'-vorm. Wat de bol nog meer gemeen heeft met de ui is de rokken- of schubben structuur. In het midden bevindt zich het groeibeginsel. Dat is de basis van waaruit de nieuwe plant zal groeien en ontspruiten.

Een knol daarentegen heeft geen vaste vorm. Er is dus ook geen duidelijk te onderscheiden boven- en onderkant. Als je een knol doorsnijdt ziet deze er ook minder geavanceerd uit als een bol. Het enige dat er dan te zien is, is een egaal gekleurde massa.

Voordat je een knol plant kun je hem het beste voorweken in water. De knol groeit dan beter uit. Ook bollen kunnen niet zonder water. Na het planten begint de bol namelijk al snel wortels aan te maken. Ook al zie je daar nog niets van aan de oppervlakte, het is toch belangrijk om de plek waar je je bollen plant water te geven. Dat geldt zeker voor droge periodes.

 

Vergelijkbare artikelen