FANtv-nl-logo-mobile

Hoe snoei je een leilinde?

Leilindes kun je in alle vormen snoeien, maar dat kost wel onderhoud. Met een paar handige tips wordt het een stuk makkelijker.

Leilindes nemen weinig ruimte in beslag en groeien uit tot een mooie 'haag' op stam. Daardoor kunnen ze prima dienen als scherm om ongewenste inkijk te reduceren. Om leilindes hun gewenste vorm te laten behouden moeten deze bomen regelmatig worden gesnoeid. Het beste kan dit gebeuren in het vroege voorjaar of in het najaar.

Snoeien 
Bij de leilinde zijn de hoofdtakken vaak al bekend en kun je alle jonge uitlopers netjes bij de tak afknippen zodat je alleen de originele hoofdtakken over houdt. Snoei ook een teveel aan scheuten weg. In feite is de snoei vrijwel dezelfde als die van een haag: de vorm wordt erin gehouden door alle scheuten aan alle zijden evenveel in te korten. Het scherm blijft hierdoor dichter.

Onderhoud 
Je moet een leilinde gedurende het groeiseizoen - met name in de zomer - ook goed onderhouden. Hierdoor zorg je ervoor dat je de vorm van de leilinde erin houdt. Alle te ver uitgroeiende scheuten kort je in, totdat een platte haag als vorm overblijft. Een teveel aan scheuten verwijder je eventueel. Houd daarbij in de gaten, welke scheuten in de winter dienst kunnen doen als verlenging van de hoofdtakken.

Dakvormen 
Het snoeien van dakvormen gaat op dezelfde wijze. Alle zijtakken die vanuit de hoofdtakken (gesteltakken) omhoog groeien dienen jaarlijks te worden gesnoeid. Hierdoor ontstaan er ook mooie knotten op de hoofdtakken. Een dakvorm bevat minimaal 6 en maximaal 8 stuks horizontale hoofdtakken. Je kunt leilindes ook in een andere vorm snoeien, zoals een zuilvorm of blokvorm. Hierbij moet je jaarlijks alle uitstekende takken snoeien die niet in die vorm passen.

Materiaal 
Goed gereedschap is bij het snoeien van leilindes het halve werk. De juiste takkenschaar draagt bij aan de groei en bloei van struik en boom. Met scherp gereedschap voorkom je dat je het hout beschadigt en dat ziektekiemen zich kunnen innestelen.

Tags: Leilinde, Snoeien