FANtv-nl-logo-mobile

Hoe wordt een appelboom veredeld?

De appelboom is in de loop der tijd flink verbeterd. 'Veredelen' heet dat in vakjargon. Verschillende soorten bomen worden met elkaar gekruist en zo ontstaan weer nieuwe rassen.

Veredelen is een manier om ervoor te zorgen dat de soorten nog beter bestand zijn tegen ziekten. Het veredelen is echt ouderwets handwerk en gebeurt met een penseeltje. Daarnaast dient het om nieuwe soorten bomen te ontwikkelen, met nieuwe soorten vruchten. De smaak van de consument is constant in verandering en fruittelers kunnen daar op inspelen.
Hoe werkt veredelen?
Het zaad van de appel is de basis voor nieuwe bomen. Vruchtdragende bomen worden vermeerderd door het enten van een takje van de betreffende boom op een onderstam. Zo gaat de boom de grond in met behulp van een plantmachine. De keuze van de onderstam bepaalt of de boom laag blijft of juist een hoogstam wordt. Lage bomen zijn makkelijker te snoeien en ook makkelijker te plukken. Daardoor is zowel onderhoud als oogst minder arbeidsintensief en goedkoper voor de teler.
 


Biologische teelt
In toenemende mate zien we dat er op biologische wijze geteeld wordt. Ook daarmee wordt tegemoet gekomen aan de wensen van de consument. Die kiest tegenwoordig steeds meer voor biologisch geteelde producten. Daarnaast wil de Nederlandse boomkweker ook zelf graag zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Quali Tree certificaat
Het Quali Tree certificaat houdt in dat de gang van zaken rond het telen volgens strikte normen verlopen. Dit wordt door een onafhankelijke instantie gecontroleerd.

Nederlandse kwaliteit
Nederlandse telers leveren aan tuincentra en fruittelers in zowel binnen- als buitenland. Ons land staat bekend om de zorg waarmee geproduceerd wordt. Een garantie dat er kwaliteit geleverd wordt. Van de fruitteler gaat het product via de winkelier naar de consument.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl