FANtv-nl-logo-mobile

Weg met slakken

Ze zijn de plaag voor iedere tuin. Vooral bij vochtig weer duiken ze in groten getale op. Pas op want voor je het weet, zijn je kroppen sla en mooie bladeren van de hortensia aangevreten.
Waarom last van slakken?
Ten eerste leven wij in een vochtig klimaat. De slak houdt van vocht en nattigheid. Ten tweede hebben wij de slakken te danken aan de huiskatten. Deze zien zanglijsters en andere vogels als lekkere hapjes, echter zijn vogels de natuurlijke vijanden van slakken.


In elke tuin leven enkele honderden slakken in de grond, waarvan het overgrote deel zeer klein is en goed werk verricht. Vele slakken eten algen, bladafval of humus. Slechts enkele soorten zijn planteneters. Huisjesslakken eten voornamelijk algen en plantaardig afval en in veel mindere mate eten ze echt van je mooie tuinplanten.Slakken kun je onderverdelen in twee groepen: water- en landslak. Van beide soorten heb je naakt- en huisjesslakken. Naaktslakken richten de meeste schade aan. Ze gaan het liefst uit eten wanneer het vochtig en niet te warm is: 's avonds en 's nachts. Overdag komen ze alleen te voorschijn tijdens of na een regenbui.


Zomerslaap
Tijdens de zomer houden huisjesslakken een zomer- of droogteslaap. Dit wil zeggen dat ze gedurende een week of drie hun huisje afsluiten met een slijmlaagje dat droog en hard wordt. Tijdens hevige regenbuien worden ze tussendoor soms wel eens wakker maar zoeken daarna weer een beschut plekje op en slapen verder. Na de zomerslaap worden de huisjesslakken weer actief en gaan ze heel veel eten om reserves op te bouwen voor de komende winterslaap.


Weg met slakken
Wat kun je doen om slakken uit de tuin te houden. Natuurlijk kun je met chemische middeltjes aan de slag zoals slakkenkorrels. Deze zijn giftig en niet goed voor het groen en de dieren in jouw omgeving. De klassieke huis- tuin en keukenmiddeltjes zijn goedkoop, milieuvriendelijk en effectief. We geven je enkele tips:  • Plaats biervallen. Graaf lege bakjes van bijvoorbeeld margarine en toetjes in en vul deze voor de helft met bier. De slakken komen af op het bier, vallen in het bakje en gaan dood.

  • Zet bijvoorbeeld Oost-Indische kers, tijm, tomaat of teentjes knoflook in de tuin. Vanwege hun sterke geur houden ze slakken op afstand.

  • Je kunt ook fijn gemaakte eierdoppen en schelpengrit in de tuin strooien.

  • Voorkom hoog gras en onkruid in je tuin

  • Zet de composthoop of ton niet te dicht bij het zaaiperk

  • Strooi gemalen koffie in de tuin. Cafeïne werkt als zenuwgif bij de slak.

  • Gebruik biologische cacaodoppen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl