FANtv-nl-logo-mobile

Verzakte bestrating

Een veel voorkomend tuinprobleem is verzakte bestrating. Mooi en strak aangelegde terrassen en paden die er na enige tijd niet strak en mooi bijliggen. Hoe los je dit op?

Verzakking heeft verschillende oorzaken. De stenen kunnen verzakken doordat het grondwaterpeil zakt, grond niet goed ingeklonken is of door mollengangen. Een goede basis of fundering voorkomt dat je bestrating gaat verzakken.

   

Kleine steentjes verzakken eerder dan een groot formaat tegel. Een klein formaat geeft eerder hobbels en bobbels en verzakt ongelijkmatiger. Zware tegels zijn lastiger om te tillen, waardoor een oneffenheid niet snel is weggewerkt. Een klinkerverharding kan makkelijker plaatselijk worden losgehaald om een verzakking te herstellen.

Om de bestrating te herstellen, moet je het verzakte deel van de stenen/tegels eruit halen. Daarna moet het zandbed stabiel worden gemaakt. Een stabieler zandbed maak je van een mengsel van zand en cement. Voor simpele tuinpaadjes is een ondergrond van 10 - 20 cm zand voldoende. Meng 1 deel cement met 5 tot 6 delen zand. Zorg ervoor dat het zandbed goed vochtig is. Besproei het met de tuinslang tot het 'aardvochtig' is.

Wat kun je er tegen doen? 
Na inwateren moet het bed waterpas worden gemaakt. De makkelijkste manier om dit te doen is door twee latten of balken parallel aan elkaar op de goede hoogte - en onderling waterpas – te plaatsen. Daarna gebruik je een lat om het zand af te rijen.

    

Het is handig om een touw te spannen. Dan kan je de tegels op hoogte in tikken en dan er weer uithalen. Over het zandbed strooi je dan een heel dun laagje specie. Tegels er weer in en dit trucje noem je 'aanbranden'. Het zorgt ervoor dat de tegels beter hechten aan de ondergrond.

      

Na het leggen van de bestrating moet je de tegels afspuiten, anders heb je kans dat er cementsluier achterblijft. Hierdoor wordt trouwens ook het gestabiliseerde zand vochtiger, wat weer beter is voor het uitharden. Je kunt nu nog wat laatste correcties aanbrengen door de stenen aan te slaan. Hierna 1 dag van de bestrating afblijven en bij koud weer zelfs iets langer.

 

 

Tags: terras, bestrating