FANtv-nl-logo-mobile

Onderhoud van een vogelhuisje!

Eén van de dingen die je nu in de tuin kunt doen is het schoonmaken van je vogelhuisje. Heb je er nog geen hangen, dan is dit het moment om er één te maken. De vogels in je tuin kunnen dan alvast wennen aan het kastje.

Zelf een nestkastje maken is helemaal niet moeilijk. Om het gemakkelijk te maken staat er op onze site een bouwtekening van zo'n kastje. Ook kun je terecht bij Staatsbosbeheer. Zij organiseren in deze periode vaak workshops vogelhuis timmeren. Heb je daar geen tijd voor? Dan kun je er natuurlijk ook een kopen.

 

 

Grootte 
Het is een goed idee om eerst te kijken welke vogels er in de buurt vliegen. Want net als bij mensen is niet elke vogel blij met elk huisje. De grootte van het gat en het kastje bepalen welke vogels willen intrekken.

Materialen 
In onze bouwtekening gebruiken wij vurenhout, maar je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld eiken-, dennen- of grenenhout. Let op dat je geen hout gebruikt dat is behandeld tegen pesticiden of rot. Ook plastic is niet aan te raden, want dat zorgt ervoor dat het erg warm wordt in het huisje.

Schoonmaken 
Een nestkast kan het hele jaar hangen, maar moet wel goed schoongemaakt worden. Dat doe je met heet water. Zo worden de aanwezige bacteriën, vlooien en luizen gedood. Gebruik nooit schadelijke of sterk geurende reinigingsmiddelen!

18422-onderhoud-van-een-vogelhuisje-2

Hoogte 
Hoe hoog het vogelhuisje moet hangen heeft ook weer met het soort vogel te maken. Wil je mezen in je tuin? Hang je nestkastje dan ongeveer op twee meter hoogte. Wil je liever spreeuwen, dan moet hij iets hoger. Niet alleen vogels zijn geïnteresseerd in de vogelhuisjes, ook katten zien ze graag. Plaats ze daarom zo hoog dat de kat er niet bij kan.

Plaatsing 
Probeer de nestkastjes niet direct in de zon te plaatsen, want dit kan ervoor zorgen dat het te warm wordt voor de vogeltjes. Ook regen en wind is niet fijn voor de nieuwe bewoners van uw huisje. Probeer daarom een beschut plekje te vinden en hang de invliegopening richting het oosten tot noord/zuid-oosten. Wil je meerdere nestkastjes in je tuin? Omdat ook vogeltjes gesteld zijn op hun privacy is het aan te raden om ze een behoorlijk eind uit elkaar te hangen

Houd hierbij minimaal drie meter aan. Last but not least, controleer of de kastjes goed vast zitten. Je wilt natuurlijk niet dat de kleine vogeltjes naar beneden vallen als het een beetje gaat waaien.

Doe je dit, dan maak je een goede kans dat er straks in het broedseizoen vogeltjes in jouw huisje komen. Zijn de vogeltjes eenmaal uitgevlogen? Maak dan het huisje weer schoon met kokend water, want misschien komt er nog een vogelfamilie logeren.

Vergelijkbare artikelen