FANtv-nl-logo-mobile

De tuin eind maart / april

Hoera, het is lente! Het is weer aangenaam om in de tuin aan de slag te gaan. En wat kun je eind maart en in april zowel doen?

Het gazon controleren
Kijk eens met een kritisch oog naar je gazon. Zie je kale, rotte of zieke plekken? Dan ik het de juiste tijd om dit weg te steken en er een nieuwe plag voor in de plaats te leggen. Op deze plek nieuw gras inzaaien kan natuurlijk ook.

Het gazon maaien
Maaien mag weer, en zo'n eerste maaibeurt geeft een extra mooi resultaat. In de meeste gazons staan meerdere grassoorten, en aangezien de ene soort veel sneller groeit dan de andere geeft je gazon na de winter vaak een hobbelige indruk. Ook zie je veel kleurverschillen. De eerste maaibeurt zal wonderen doen.

 

 

Gras langs de voetpaden wegknippen
Een ander dankbaar werkje in het voorjaar is het wegknippen van het gras dat over de tegels begint te groeien. Dit geeft meteen een heel wat netter zicht.

Bemesten
April is een uitstekende tijd om te mesten. De voedingsstoffen worden in het voorjaar optimaal opgenomen.

Heesters en rozen planten
In het najaar geen rozen of heesters gepland? Het kan alsnog in april.

Planten en boompjes laten acclimatiseren
Fruitboompjes, citrusboompjes en andere boompjes en planten die je voor de winter naar binnen hebt gehaald kun je nu weer langzaam aan de buitenlucht laten wennen. Haal ze 's nachts nog wel binnen, want de vrieskou is nog niet uit de lucht.

Vijver schoonmaken
De vijver kan ontdaan worden van dode bladeren en andere resten van planten. Controleer het zuurstofgehalte en breng dit eventueel op peil met nieuwe planten. De pomp kan ook weer de vijver in.

 

 

Voorzaaien
In kastjes of met glas afgeschermde bakken kun je nu eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien.

Snoeien
Hagen zoals de liguster, leylandii en taxus kunnen gesnoeid worden. Ook coniferen kun je licht snoeien, zodat ze niet te breed worden.

Bescherm vroege planten
Niet alle planten die nu bloemknoppen geven kunnen even goed tegen de vorst. Omdat het soms flink kan vriezen (vooral na warme en onbewolkte dagen) is het verstandig de knoppen van je kostbare planten tegen de vorst te beschermen. Dit kan met een stuk vliesdoek.

Kruidentuin aanleggen
Voor het aanleggen van tuintjes met kruiden als Peterselie, Venkel, Anijs en Bonenkruid is dit ook de juiste tijd.

Een druif planten
April is de beste maand voor het planten van een druif. Deze kun je het beste tegen een muur of schutting in de zon (het zuiden) plaatsen.

 

 

Reorganiseer het aardbeienbed
Maakt het aardbeienbed goed schoon, en verwijder de planten die te groot geworden zijn. De jingte delen daarvan kun je als apart plantje planten.

Onkruid en groene aanslag weghalen
Breng je terras weer op orde. Met een speciale staalborstel haal je het onkruid makkelijk weg tussen de tegels.

Haal het meubilair en gereedschap weer tevoorschijn
Houten meubels kunnen (indien nodig) geschuurd en bebeitst worden. Schanierende onderdelen van je gereedschap kan worden voorzien van een druppeltje olie.

Vergelijkbare artikelen