FANtv-nl-logo-mobile

Laat je potplanten de winter overleven

Potplanten staan prachtig in je tuin, maar hou er rekening mee dat een plant in een pot in de winter extra kwetsbaar voor de vorst is.

Geen planten die niet winterhard zijn daarom op tijd een vorstvrije plek. Dat kan een schuur, garage of tuinhuisje zijn, of bijvoorbeeld de kruipruimte van je woning. Maar vergeet niet om deze overwinterende planten af en toe wat water te geven!

potplant winter

Reinig de planten voor je ze naar binnen haalt
Voor je de planten binnen haalt kun je ze het beste eerst even wat verzorging geven. Gevallen, verwelkte en verkleurde bladeren kun je verwijderen evenals het dode hout. Controleer de plant ook goed op ongedierte. Verwijder dat laatste goed voor je de potplant binnen haalt. Controleer de planten na eind januari regelmatip op (vers) ongedierte.

De ideale overwinterplek
De plek waar je een potplant het best kunt laten overwinteren verschilt per plant.

Tropische planten hebben een lichte plek bij kamertemperatuur nodig. Deze zal je dus ergens in huis moeten laten overwinteren. Ook hebben ze voldoende water nodig. Hou de grond vochtig.

Mediterrane planten hebben ook licht nodig maar hierbij is het voldoende als de temperatuur boven de 10 graden blijft. Ook hebben ze minder water nodig. Je hoeft alleen maar te zorgen dat ze niet uitdrogen.

Potplanten die beter geschikt zijn tegen ons klimaat kun je op een meer donkere en koudere plek laten overwinteren, als de temperatuur maar boven nul blijft.

Geen temperatuurschommelingen
Let op: Overwinterende planten kunnen slecht tegen temperatuurschommelingen. Zet ze dus nooit ergens op een koude plek waar ze af en toe zon vangen, bijvoorbeeld door een raam.

 

Tags: planten, potplanten, winter