FANtv-nl-logo-mobile

Vaste planten in de winter

De ene vaste plant kan beter tegen de kou als de andere. Ook al staan ze als winterhard te boek.

vaste plant winter

Winterharde planten
Veel vaste planten die we in de Nederlandse tuinen aantreffen kunnen zelfs de zwaarste Hollandse winters overleven. Soms verdwijnt het blad, bijvoorbeeld bij de Hosta, maar onder de grond overleven de wortels de winter. Daaruit komt dan in het voorjaar een nieuwe plant tevoorschijn.

Voor dit soort planten is de winter een rustperiode, die stopt zodra de temperaturen weer omhoog gaan.

Afgevallen bladeren kun je bij winterharde planten het best laten liggen. Deze beschermen de wortels extra tegen de koude. Bemest ze niet te lang, want anders gaan ze ook te lang door met groeien en pakken ze te laat hun rust.

Minder winterhard
Daarnaast zijn er vaste planten die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomen en daarom minder winterhard zijn maar wel in ons winterklimaat kunnen overleven. Soms hebben ze daarbij echter wat hulp bij nodog. Kruiden als thijm en rozemarijn kunnen bijvoorbeeld geholpen worden door ze af te dekken met dennetakken.

Rotsplanten leven normaal op grote hoogte waar veel koude is, maar hebben daar sneeuw nodig om de kou te overleven. Bij strenge vorst (zonder sneeuw) kun jet daarom ook deze planten het best beschermen.

Planten in potten
Planten die normaal geen problemen hebben met vrieskou kunnen wel kwetsbaar zijn als ze in een pot staan. bijvoorbeeld een buxus. Potplanten kun je extra bescherming geven met noppenfolie of met een rietmat. Of zet ze in de schuur of onder een overkapping.

Tags: planten, winter