Kerstbomen in alle soorten
Bij Kerstmis hoort een kerstboom. Dit heidens gebruik stond symbool voor de terugkeer van het licht in de lente en is een overblijfsel van de Germaanse midwinterfeesten rond 25 december.
De Germanen hingen in de kerstboom overal groenblijvende versiering met takken en twijgen als symbool van vruchtbaarheid en het verjagen van boze geesten en ziekten. Hierdoor was de kerstboom het zinnebeeld van groei en bloei en bestrijder van slechte geesten en kwalen. Later werd het heidense feest van het licht versmolten met het Christelijke feest van de vrede. Tegenwoordig heb je de keus uit de meest uiteenlopende soorten bomen.
Neem je een echte kerstboom of een kunstkerstboom?
De voordelen van een kunstkerstboom zijn dat je deze gelijkmatig kunt optuigen en elk jaar weer van zolder haalt. Het nadeel is dat je de typische geuren van dennennaalden in je huiskamer mist. Er bestaan intussen veel soorten kerstbomen, waarvan we je een opsomming geven.
Picea abies
De Picea abies is de meest bekende en verkochte kerstboom. Hij heeft korte, stugge, stekelige naalden en groeit kegelvormig. Je kunt ze tot een lengte van tien meter krijgen, zowel met kluit als afgezaagd. Deze boom heeft ook een belangrijke economische waarde in de bosbouw en is een belangrijke leverancier voor de houtproductie en vurenhout.
Picea omorika, Servische spar
De Picea omorika, is een slanke kegelvormige boom die door zijn afhangende takken tot een van de meest sierlijke sparren behoort, waardoor het een goede kerstboom is en geschikt voor kleine ruimten. De korte, stompe naalden zijn groen van kleur en aan de onderzijde grijsblauw tot zilverwit. Het naaldverlies is minder dan bij de gewone Picea Abies en alleen verkrijgbaar met kluit.
Picea pungens 'Glauca'
De Picea pungens Glauca, groeit kegelvormig en is herkenbaar aan zijn blauwe naalden, waardoor hij beter bekend staat als blauwspar.
Abies nordmanniana (nordman spar)
De Abies nordman heeft de eigenschap binnenshuis langdurig te leven zonder naaldverlies. De naalden zijn donkergroen en prikken niet. De dichte en regelmatig gerangschikte takken, maken deze boom exclusief.
Abies procera
De Abies procera had eerst de naam Abies nobilis en staat tevens bekend als de edele zilverspar. Deze boom is zeer exclusief, door zijn prachtige zeegroene naalden en geringe naaldverlies.
Verschil tussen de Abies en de Picea:
Aan de hand van de volgende kenmerken, kun je een onderscheid maken tussen de Abies en de Picea.
- De naalden van de Abies prikken niet, zijn stomp aan de uiteinden en staan rechtop.
- De naalden van de Picea zijn stekelig, hangen en bij het lostrekken komt een stukje bast mee.
TIPS:
- Wil je de dennenboom overhouden, kies dan een exemplaar met een stevige kluit die nauwelijks in een emmer past en bij elkaar gehouden wordt door een nylon of katoenen kluitlap (gaaslap). Een hangende kluit is geen goede kluit.
- Plaats de kerstboom niet te dicht bij de verwarming of felle verlichting
- Hou de boom constant vochtig door hem regelmatig aan te gieten in de pot, maar geef niet teveel water, want dan kunnen de wortels rotten.
- Bij een afgezaagde kerstboom is het van belang dat de bast intact blijft, omdat hierdoor het water wordt opgenomen. De onderkant dus nooit met een soort puntenslijper behandelen.
- Je hebt het langst plezier van je kerstboom als je Pokon kerstboomvoeding aan het water toe voegt.
Tags: kerstboom