FANtv-nl-logo-mobile

Bollen planten

Oktober en november zijn ideale maanden om bloembollen te planten.  Bloembollen geven vrolijke en opvallende kleuraccenten aan de voorjaarstuin.


Het is erg mooi om in de achtertuin een aantal mooie combinaties te maken met bloembollen tussen de vaste planten.


Bollen planten
Bollen groeien in waterdoorlatende grond, zoals zand. Als je zware grond in de tuin hebt, kun je hier wat zand bij doen, zodat het water beter wegzakt. Je kunt bollen heel goed onder bladverliezende bomen en struiken planten, want een bol heeft niet veel licht nodig en groeit al voordat het nieuwe blad aan de bomen of struiken komt.Aan de onderkant van de bol, de platte kant, groeien de wortels. Zorg er dus voor dat je deze kant naar beneden doet als je de bol plant. Druk de bollen stevig aan in de grond, zodat de wortels houvast vinden.


Soorten bollen • De Allium 'Purple Sensation' is een sierui. Het is een paarse sensatie in de late voorjaarstuin. De bol kan vanaf oktober worden geplant en vanaf mei verschijnen de bloemen met een dieppurperen kleur. De bloemen zijn rond, zo groot als een tennisbal en bestaan zelf weer uit talloze, stervormige kleine bloemetjes. De hoge stelen zijn ijzersterk en hebben van de wind geen last. Allium leent zich prima om tussen vaste planten te zetten. Op een plek in de volle zon of met wat licht staan ze prachtig tussen vaste platen, zoals ooievaarsbek (Geranium), salie (Salvia) en riddersporen (Delphinium).

 • De lavendelblauwe boerenkrokus (Crocus tommasinanus) bloeit vaak al in januari. Het is een bolletje dat zich heel makkelijk vermeerdert. Ook is deze krokus prima geschikt om in het gazon te plaatsen. De bloeitijd is januari en februari en wordt zo'n vijftien centimeter hoog. Zet ze het liefst in de zon. 

 • Hyacinthoides hispanica heeft een natuurlijke uitstraling en hoeft niet in een border te staan om een mooi effect te geven. Deze bloembol doet het ook goed tussen andere planten en zelfs onder bomen. Uit deze bol groeien meerdere stelen met prachtige paarse bloemen. Dus niemand ziet het als je er stiekem eentje afsnijdt om in een vaas te zetten. Zorg er wel voor dat je bladeren niet afsnijdt, want de plant vangt met de bladeren zonne-energie op om zo nieuwe baby-bolletjes onder de grond te produceren voor bloei in de volgende jaren.

 • Blauwe druifjes geven extra vrolijkheid en kleur aan frisgroene Hebe. Plant de bolletjes van de blauwe in een groepje bij elkaar in het midden van een houten bak en plant de Hebe eromheen.Een frisse en vrolijke voorjaarscombinatie. 

 • Een veld van fijne, tere bloemetjes van de Anemone blanda 'White Splendour' is een mooie bodembedekker voor in de border. Anemonen kunnen goed worden gecombineerd met kleine Geraniums, want wanneer de bloemen van de Anemone uitgebloeid raken, nemen de uitbundige bloemen van de geranium het over. 

 • Elke tuin heeft wel een plekje waar de zon geen kans krijgt in de lente. Dit hoekje wordt nog mysterieuzer als je hier (donker) paarse bloembollen plant, zoals de Tulipa 'Queen of the night' en Fritillaria persica. Wanneer de tuin meerdere donkere plekken heeft, is dit de gelegenheid om gelijktijdig met twee donkere hoekjes te experimenteren. Het mysterieuze bloemperk blijft het geheime hoekje. Een andere, vanuit het huis goed zichtbare plek straalt extra licht en vrolijkheid uit wanneer je daar witte bloembollen plant. Een combinatie van lichte en donkere accenten heeft gegarandeerd succes. 

 • De witte bloemen van de Allium ursinum lijken wel sneeuwvlokken tussen het groen. De Allium ursinum groeit ook goed in de schaduw onder bomen. Wanneer de bladeren van de boom teveel zonlicht wegnemen, stopt de Allium ermee, maar komt volgende lente wel weer terug.


Creatief met potten en bakken
Potten en bolbloemen zijn ideaal om kale plekken in de tuin op te vullen. Geef een persoonlijk tintje aan de potten of bakken en creër zo een creatieve, vrolijke lentetuin. Laat je fantasie en die van je kinderen de vrije loop met verf, lijm en steentjes of knikkers. Wanneer je in het najaar de bollen Hyacinthus 'Gipsy Queen' , Anemone Blanda 'White Splendour' en Tulipa 'Libretto' in roze en paars geverfde potten plant, word je in de lente verrast door prachtige combinaties van roze bolbloemen en felgekleurde potten.


Nog enkele tips voor het planten van bollen • Koop geen beschadigde bollen.

 • Laat bollen niet te lang liggen. Het beste is om ze meteen na aankoop te planten.

 • De beste planttijd voor bollen is vanaf september- oktober.

 • Plant niet te diep; twee tot drie keer de maat van de bol.

 • Voor een kleurvak plant je de bollen dicht op elkaar. Wil je een speels kleureffect in de border? Geef de bollen dan wat meer ruimte.

 • Zorg voor een luchtige grond door zand door vaste aarde te mengen. In plaats van zand kun je ook wat kattengrit door de vette klei verwerken.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl