FANtv-nl-logo-mobile

De mogelijkheden voor loop- en sierpaden

Bij het aanleggen van loop- en sierpaden in de tuin kun je kiezen uit vele halfharde bestratings mogelijkheden. Maar welke soort is geschikt voor jouw tuin?

Je kunt onder andere kiezen uit grind, split, schelpen, cacao en boomschors.  Wij vertellen je meer over grind, split en schelpen.

Grind
Wat niet iedereen weet is dat er een grote diversiteit bestaat op het gebied van grindsoorten. De verschillende soorten variëren bijvoorbeeld qua structuur en kleur. En elke soort heeft een ander doel.

Structuur
Grind heeft een ronde vorm. Grind met een groffe structuur is het meest geschikt voor sierpaden. Ben je van plan om het aan te leggen pad te gebruiken als looppad dan kun je beter kiezen voor een fijnere variant. Groffe korrels gaan rollen en het kost je dus onnodig veel tijd als je telkens maar weer je pad moet aanharken.

Onder grind met een fijne structuur verstaan we een kiezelgrootte van minder dan 30 mm (3 cm). Alles wat daarboven uitkomt bestempelen we als grof grind. Grof grind loopt weliswaar wat zwaar en maakt veel geluid, maar het geeft wel een heel decoratief effect in je tuin. Het lig er dus aan wat voor bestemming je voor het pad hebt. Leg je het aan voor de sier, gebruik dan een groffe soort. Wordt er veel op gelopen, neem dan de fijne variant. Een grindpad vergt weinig onderhoud, en hoeft niet telkens opnieuw aangevuld te worden. Een ander voordeel is dat je onaangekondigd bezoek altijd aan kunt horen lopen.

Kleurvariaties
Grind is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Op de foto's zie je dat elke grindsoort weer een totaal ander effect kan geven.

   

 

   

 

Leggen van het grind
Grind kan het best uitgestort worden op een egale en stevige ondergrond. Dit is noodzakelijk omdat het pad dat je aan gaat leggen later kan gaan inzakken. Op de ondergrond plaats je anti-worteldoek. Het voordeel hiervan is dat anti-worteldoek wel water doorlaat, maar dat oprukkend onkruid er niet doorheen kan groeien. Bovendien voorkomt het doek dat grind en split in de ondergrond wegzakken. Dit betekent echter niet dat de zaden van onkruid worden tegengehouden. Deze kunnen ontkiemen in de grindlaag. Het is dus zaak om onkruid te blijven bestrijden. Dit kan je met de hand doen door te wieden, maar ook met een biologisch bestrijdingsmiddel. Als je het grind stort kan je het beste een laagdikte van 10 cm aanhouden. Zo voorkom je dat het doek snel zichtbaar wordt. Na het gelijkmatige verdelen van het grind even aanharken.

Split
Split heeft een hoekige vorm. Het gevolg hiervan is dat het prettiger loopt dan grind en eerder geschikt is voor paden die intensief gebruikt worden. Net als met grind kun je split krijgen in veel verschillende kleuren. Om een mooi resultaat te blijven houden moet het pad na verloop van tijd aangevuld worden met nieuw materiaal. Het is dan ook onderhoudsgevoeliger dan grind.

Schelpen
Je kunt er ook voor kiezen schelpen te gebruiken voor je pad. Deze geven een mooie mediterrane look aan je tuin. Schelpstrooisel is er in twee varianten: schoon en 'smerig'. Onder schone schelpen worden hele schelpen verstaan. Wanneer het pad intensief belopen wordt breken de schelpen en vormen ze een egaal en goed beloopbaar pad. De schelp breekt en het pad wordt vanzelf geëgaliseerd. Smerige schelpen zijn schelpen vermengd met leem. Leem zorgt ervoor dat de verschillende deeltjes aan elkaar vast blijven kleven.

Het nadeel van het gebruik van schelpen is dat het minder geschikt is als je kleine kinderen of huisdieren hebt. De randen van de schelpen kunnen immers scherp zijn als ze gebroken zijn en verwondingen veroorzaken. Ook als je van plan bent het pad met blote voeten te betreden is deze variant minder geschikt.  Ook hier geldt dat het materiaal na verloop van tijd aangevuld moet worden.

 

Tags: terras