FANtv-nl-logo-mobile

Klimplanten: Vrolijke bedekkers

Veel bomen en heesters schuiven nu hun jonge blad naar buiten. Klimplanten overschilderen muren, schuttingen en pergola's met fris groen, vrolijke kleuren en heel veel bloemen.

Klimplanten hebben het grote voordeel dat ze weinig bodemruimte vragen, maar daarboven een enorme natuurlijke weelde tentoonspreiden. Als ze zich maar ergens aan vast kunnen houden om naar de zon te klimmen. Prachtig in grote tuinen, maar absoluut onmisbaar in kleine, waar je moet woekeren met de leefruimte maar toch veel groen wilt zien.

clematis

Klimplanten zorgen voor hoogte 
Net als bomen en grote heesters accentueren klimplanten de derde dimensie in een tuin. Waar ze over hoeken en randen heen mogen groeien, verdoezelen ze strakke lijnen, waardoor de tuinruimte groter gaat lijken. Saaie muren en schuttingen worden opeens levende panelen en met lange ranken aan pergola's vormen ze groene en bloeiende lijnen in de lucht.

Bijna iedereen die aan klimplanten denkt, denkt eerst aan de altijdgroene klimop, maar meteen daarna aan de clematis. Deze is er in vele soorten, geuren en kleuren. De clematis alpina komt uit Europa. Deze zeer winterharde plant bloeit al in april-mei bloeit.

De populairste kleinbloemige clematis is ongetwijfeld de clematis montana uit de Himalaya. Deze soort is tijdens de bloei helemaal overdekt met witte bloemen, bij de vorm grandiflora zijn ze groter (tot 8 cm) en bij de variëteit rubens roze. Dit zijn allemaal planten die meters hoog kunnen worden.

Verzorging 
Zorg voor een goede klimsteun. Verbeter de grond in het plantgat en houdt de wortels in de schaduw. De clematis moet je 10 cm dieper planten dan dat hij in de pot stond.

Kijk in de plantenwinkel voor mooie klimplanten tegen lage prijzen.

Tags: planten, klimplanten