FANtv-nl-logo-mobile

(Sier)gras, veelzijdig stukje groen

Wanneer je aan gras denkt, denk misschien je aan weilanden of voetbalvelden, maar gras is veelzijdiger. Er zijn veel soorten siergras, die je tuin een bijzondere aanblik geven.

Siergrassen zijn makkelijk in onderhoud, woekeren niet en zijn ook nog mooi geel als ze afgestorven zijn. Daarnaast zijn de grassen oersterk en prachtig. Ze zijn bestand tegen harde wind en kunnen zelfs op een balkon aan zee goed overleven. Siergrassen passen heel goed bij de grijze kleuren die je veel ziet in moderne tuinen. Ze combineren ook mooi met strakke vormen en paarse bloemetjes.

Aan het eind van de zomer ontplooien grassen zich in volle glorie, met prachtige glimmende of juist pluizige pluimen en strakke bladeren. Er zijn grassen in allerlei soorten en maten.

De miscanthus, ook wel chinees riet genaamd, is een soort die hele grote variëteiten in groeihoogte, blad en kleur kent. Het olifantengras, bijvoorbeeld, kan drie tot vier meter hoog worden.

Maar er zijn ook prachtige soorten die minder groot worden. Witte of koperrode pluimen kunnen je tuin een enorme blikvanger geven.

Het lampenpoetsersgras, haar Latijnse naam is Pennisetum, is er in meer dan tachtig verschillende soorten.

Er is onder meer de Pennisetum 'Hameln', een goed winterhard gras dat in augustus en september roodbruine pluimen laat zien.

De Pennisetum 'Little Bunny' is een laaggroeiend, zeer compact groeiend gras. Dat zich heel prima leent voor het vullen van potten.


De molinia of het pijpestrootje is een grassoort die groeit in opgaande lijn. Andere grassen hebben de neiging sierlijk over te hangen, maar de molinia is een rank, hoog gras. Een aantal planten in een groep bijeen geeft een heel bijzonder effect.

Ook de bamboe behoort tot de familie van de grassen. Bamboe is er in vele vormen en maten, woekerend en niet-woekerend, groot of klein, bont of in een kleur.

Enkele handige tips op een rij:

Grondsoort: Siergrassen kunnen op alle soorten grond. Alleen houden ze niet van natte voeten. In de zomer moet de bodem vochtvasthoudend zijn. Dit kun je doen door tuinturf, compost of potgrond te gebruiken. Ín de winter moet deze juist vochtdoorlatend zijn. Door bij het planten een groter plantgat te maken en de grond wat los te maken kun je hiervoor zorgen.

Stijlen: Siergrassen passen in heel veel tuinen. In sommige tuinenstijlen zelfs niet weg te denken, denk bijvoorbeeld aan de Japanse en Chinese tuinen. Ook in watertuinen worden ze veel gebruikt. In een tuin met vaste planten geeft het een vrolijk, luchtig en speels effect.

Snoeien: Alle siergrassen snoei je pas na de winter in het vroege voorjaar terug. (Wanneer de eerste scheuten te zien zijn) Gewoon met snoeischaar, lekker snel en makkelijk. Ook wintergroene siergrassen kun je dan terugsnoeien als ze lelijk zijn geworden. Je kunt de grassen wel het hele jaar door knippen wanneer ze bijvoorbeeld erg groot worden.

Vergelijkbare artikelen