FANtv-nl-logo-mobile

Solanum voor terras 'del sol'

Het is alweer bijna mei! Dè maand om het balkon of terras weer op orde te brengen voor de zomer. Kleurige terrasplanten, zoals passiebloemen, Dipladenia, Abutilon of Solanum zijn hierbij niet weg te denken.Het zijn exotische planten die meestal oorspronkelijk uit mediterrane of tropische landen komen. Uit alle terrasplanten is de Solanum gekozen tot Terrasplant van het Jaar 2007. Deze uitbundige bloeier heeft prachtige trossen met blauwe of witte bloemen. Bijzonder aan deze plant is de lange bloeitijd. Een zomer vol kleur ligt in het verschiet.


Aardappel
De familie van de Solanum is heel groot. Zelfs de aardappel en de tomaat zijn verre neven en nichten. De sierplanten tak van de familie zijn echte blikvangers voor balkon, terras of kleine stadstuin. Ze zijn er in verschillende soorten en maten; van potplanten tot klimplanten en boompjes op stam. De zee van blauwe of witte bloemen geven vaak een zomerlang een vrolijke sfeer. De klimplant wordt van klein tot groot aangeboden en kan uiteindelijk wel tot drieëneenhalve meter hoog worden. Ook dan is de plant een onweerstaanbare blikvanger.


Overwinteren
De naam 'kuipplant' wordt ook vaak gebruikt voor deze planten. Omdat ze van oorsprong geen vorst gewend zijn, worden ze vaak in potten of 'kuipen' geplant zodat ze tijdens vorst naar binnen kunnen. De Solanum verdraagt kou tot zo'n drie graden vorst. In een kleine stadstuin of op een beschutte plaats in de tuin zou je hem in de volle grond kunnen planten. Bedek de bodem in de winter met bladeren om de wortels te beschermen. Om er echter helemaal zeker van te zijn dat hij de winter overleeft, kun je hem beter in een pot planten en voor de vorst invalt binnen zetten. Vervolgens kan de Solanum dan in april of mei van het volgend jaar gewoon weer naar buiten.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl