FANtv-nl-logo-mobile

De magnolia, rein en vrouwelijk

De tulp kent iedere Nederlander. Maar een tulpenboom, komt dat je bekend voor? Maar volgens velen is dat toch de mooiste loofboom van Noord-Amerika.

Nee, er groeien geen tulpen in de tulpenboom. De bloem die verschijnt als hij in bloei staat, zorgt voor deze naam. Die lijkt namelijk zo erg op een tulp, dat de bijnaam tulpenboom niet vreemd is. Maar eigenlijk heet de boom magnolia.

Magnol
De magnolia is in de achttiende eeuw ontdekt door een Britse botanicus. Tijdens een reis door Florida kwam hij de boom tegen en noemde het naar collega Pierre Magnol. Hij was de directeur van de botanische tuin in het Franse Montpellier.

Veel water
Pas aan het einde van de achttiende eeuw werd de boom voor het eerst buiten zijn heem geplant. Hiervoor kwam hij vooral voor in China, Japan en de zuidelijke staten van de VS. Ze groeiden daar vooral langs rivieroevers en in bossen. Hieruit kun je opmaken dat de magnolia veel water nodig heeft. Vooral in de zomer. Deze wintergroene boom heeft het liefst een zonnige plek of staat half in de schaduw.

   

 

Bloemenzee
Als de magnolia goed staat ontstaat er in het voorjaar of in de zomer (hangt van de soort magnolia af) een grote witte bloemenzee. Let wel op dat de magnolia niet goed tegen vorst kan. Als het toch vriest, kan het zo maar gebeuren dat hij niet bloeit of dat de mooie bloemen ineens veranderen in bruine verschrompelde dingen.

Niet snoeien
Eigenlijk hoef je de magnolia niet te snoeien. Het kan gebeuren dat het toch moet, omdat de boom bijvoorbeeld te groot is geworden (hij kan in Nederland tot tien meter hoog worden). Zorg er dan voor dat je pas na de bloei snoeit. Doe je dit niet en knip je de knoppen af, dan zal de magnolia het jaar erna niet zo mooi bloeien.

   

Oud
Wist je trouwens dat de magnolia waarschijnlijk meer dan honderd miljoen jaar oud is? Voor boeddhistische monniken betekende de boom hetzelfde als reinheid. Daarom plantten ze het veel bij tempels. Ook in de Chinese schilderkunst vind je veel magnolia's terug. Voor de Chinezen staat de magnolia namelijk symbool voor de vrouwelijke schoonheid.

Gebruik
Maar ook nu wordt er nog gretig gebruik gemaakt van de magnolia. Het hout van de boom wordt in Amerika vooral veel gebruikt voor houtsnijwerk en de productie van papier. De bast van de boom gebruiken ze voor een medicijn tegen koorts. Als je kijkt naar de vlaggen van de Amerikaanse staten Mississippi en Louisiana zie je dat de magnolia terug komt. Het is daar de officiële staatsbloem.

 

 

Tags: planten, bloemen,