FANtv-nl-logo-mobile

Alles over tuinverlichting

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten buitenverlichting. Er zijn eenvoudige buitenlampen voor aan de muur bij de voordeur en vrijstaande lampen om delen van de tuin te belichten.

Met tuinverlichting kun je een pad, de oprichting en de voordeur verlichten. Maar natuurlijk kan licht 's avonds ook zorgen voor een prachtige sfeer in de tuin. Ongenode gasten houd je op afstand met lampen die werken op bewegingssensoren. Bij de geringste beweging worden de lampen ingeschakeld en kiezen schimmige gasten het hazepad. 

Behalve de functionele eigenschappen van tuinverlichting, wordt de tuin ook nog eens een stuk sfeervoller wanneer licht goed gebruikt wordt. Plaats bijvoorbeeld bij een perk met je favoriete bloemen, zodat de planten ook 's avonds goed te bewonderen zijn. De donkere hoekjes worden bij de tuin getrokken door ze goed te belichten.

Verlichten van bomen
Hogere bomen worden in de nachtelijke lucht bijna onzichtbaar. Je maakt er echte blikvangers van door een goed geplaatste lamp of spot op te richten.Belicht de takken van onder voor een sfeervol plaatje. Vooral in de winter, als het vroeger donker wordt, blijft de tuin zo langer zichtbaar.

Fakkels en kaarsen
Extra sfeer creëer je met verlichting van fakkels en kaarsen. Vooral brandende fakkels die je op elke willekeurige plek in de grond kunt steken, zijn feestelijk. Deze fakkels kun je vullen met lampolie. Dat geldt ook voor stormlantaarns. Heel handig is muggenolie. Als je fakkels of olielampen daarmee vult, slaan muggen vanzelf op de vlucht.

Heb je een tuin die niet beschut, maar 'open' is? Dan raden we je aan om kaarsen in een lantaarn of in een windlicht te steken. Er zijn ook handige haken, die je in de grond kunt steken en waar je de lantaarns aan kunt hangen.

Lichtplan
Als je kunstlicht gebruikt in de tuin, is het belangrijk om dit op een veilige manier aan te leggen. Ga je een nieuwe tuin aanleggen, houd dan alvast rekening met de lichtpunten in je ontwerp. Net zoals in de woning maak je daar een lichtplan voor.

Veilige installatie
Er gelden een aantal regels voor het installeren van elektriciteit in de tuin. Een elektrische installatie die niet kundig is aangelegd kan gevaarlijke situaties opleveren. Lees dus goed de handleidingen en zorg dat je weet wat je doet.

Wordt het een zwakstroom- of een 220/230 Volts installatie?
Verlichting die op laagspanning werkt, is het makkelijkst te installeren. Een transformator zet de 220 of 230 Volt om in 12 Volt. Mocht je om de een of andere reden de zwakstroomkabel beschadigen, dan bestaat er tenminste geen gevaar voor een zware stroomschok. De transformator moet binnenshuis worden aangebracht en aangesloten op een geaarde stoppengroep.

VMVK-as-kabels
Werk je kabels weg in de grond, dan mag je daar alleen VMVK-as-kabels voor gebruiken. Deze moeten minstens 50 cm diep worden gelegd. Deze speciale grondkabels zijn voorzien van een metalen mantel. Raakt de kabel nu op de een of andere manier beschadigd, dan wordt de stroom dankzij de aardlekschakelaar in de meterkast uitgeschakeld. Het bovengrondse deel van de VMVK-as-kabel en het gedeelte tot 50 cm diep onder het maaiveld wordt beschermd met speciale elektriciteitsbuis, een zogenaamde hostalietbuis.

Tip!
Natuurlijk hoeft het terras of balkon niet per se te worden verlicht met buitenverlichting. Een sfeervolle lantaarn op het terras of in de tuin kan ook erg gezellig zijn. Vooral tijdens een zwoele zomeravond.

Tip: Kijk voor de beste tuinlampen voor weinig geld bij de aanbevolen lampenwinkels.

Tags: lampen, buitenverlichting,