FANtv-nl-logo-mobile

Uien (Allium)

Uien hebben een desinfecterende en genezende werking. Bovendien bevatten ze veel vitaminen en goede voedingsstoffen.

Uien hebben een antiseptische en genezende werking. Vroeger was het al gebruikelijk om een doorgesneden ui op de ziekenkamer te zetten. Ook werden er schijfjes ui rond de keel gelegd, met daaromheen een vochtige katoenen lap en daar omheen weer een warme wollen das, als de keel ontstoken was en de klieren opgezet. Uit recent onderzoek is gebleken dat mensen die regelmatig uien eten een beduidend kleinere kans hebben op het ontstaan van darmkanker. Uien hebben namelijk een desinfecterende werking. Verder verlaagt het de bloeddruk en het cholesterol en helpt het hartziekten, trombose en beroerten voorkomen.

 


De plant waarvan de ui afkomstig is, heeft holle rietachtige loofbladeren. Op de stengel, die wel een meter hoog kan worden, bloeit een dikke groenwitte bloem. De ui is oorspronkelijk afkomstig uit het Zuidwesten van Azië, maar de Verenigde Staten en Egypte zijn de grootste producenten.

Uien kun je bij veel gerechten eten en zijn ook erg voedzaam. Ze bevatten veel vitaminen B en C, calcium en ijzer en helemaal geen vet. Uien behoren tot het plantengeslacht Allium, waartoe ook knoflook, prei en bieslook gerekend kunnen worden. In China schijnt de ui al ruim 3000 voor Christus een belangrijk voedingsgewas te zijn geweest. De Egyptische piramidebouwers gebruikten uien en knoflook als voeding. De Romeinen hebben er in belangrijke mate toe bijgedragen dat de ui in heel Europa werd verspreid.

Waarom gaan je ogen tranen bij het schoonmaken van uien?
Tranende ogen zijn niet te vermijden bij het schoonmaken van uien. Dat komt doordat er in het bindvlies van het oog mestcellen voorkomen. In deze mestcellen zit een stof, histamine genaamd, die de slijmvliezen prikkelt. Als je een ui snijdt, komt de stof diallyldisulfide vrij, die ervoor zorgt dat de mestcellen in het oog openbarsten. Door deze barst komt de stof histamine vrij, waardoor er een oogirritatie ontstaat, die weer behoefte hebben aan veel traanvocht.

Wist je dat...

  • Men vroeger geloofde dat wanneer je een bos uien om de nek droeg, je beschermd was tegen de duivel?

  • Men jarenlang veronderstelde dat ui een onderdeel van buskruit moest zijn?

  • Aan het eind van de 15e eeuw Columbus ui vanuit de Dominicaanse Republiek heeft meegenomen en zo verspreid in Mexico en Amerika?


Hoestsiroop
Snijd een halve ui in plakjes, leg ze op een bord en bestrooi ze met een laag suiker. Dek het bord af en laat het een nacht staan. Je kunt het sap nu gebruiken als hoestsiroop.

Recept uienzalf
Uienzalf verzacht winterhanden en –tenen. Om deze zalf te maken, moet je eerst een medicinale olie van de uien maken. Daarvoor heb je het volgende nodig:

  • Uien 
  • 2 deciliter zonnebloemolie

Snijd de ui in stukken en stamp het sap eruit. Verwarm de uien au bain marie samen met de zonnebloemolie. Laat dit twee uur op het vuur staan. Zeef dit mengsel, waarna je een medicinale olie overhoudt.

Van deze olie kun je de zalf maken. Hier voor heb je het volgende nodig:

  • 25 gram geraspte bijenwas
  • 3 druppels etherische olie

Verwarm de olie au bain marie, en voeg hieraan de geraspte bijenwas en de etherische olie toe. Als de bijenwas gesmolten is, is de zalf klaar. Giet het in een potje en laat het opstijven. Masseer de zalf lichtjes in, waardoor de doorbloeding wordt gestimuleerd en de geneeskrachtige stoffen sneller kunnen werken.

Vergelijkbare artikelen