FANtv-nl-logo-mobile

De mooiste borderplanten

Soms kunnen bloemen echt juwelen in een tuin zijn. Elegant, mooi en expressief. Met zulke planten in de border til je het niveau van de hele tuin omhoog.

Vaste planten hebben op dat gebied veel te bieden. Met hun kunstzinnigste vormen, door de natuur gecreëerd, zijn ze als een prachtig gedicht of schilderstuk in je tuin. En vaste planten leven met ons en met de seizoenen mee!

De Astrantia
Neem bijvoorbeeld het Zeeuws knoopje (Astrantia). In al zijn verschillende vormen is deze plant zondermeer een juweel in de tuin. Kenmerkend zijn de 'bloemen' die aan ijle stelen ver boven het fraaie blad uitwuiven. Het zijn bolletjes, ragfijne bloempjes op groene steeltjes. Daaronder bevinden zich gekleurde bladen die sprekend op kroonbladen lijken, maar het niet zijn.

 

Een leuke eigenschap van de Astrantia is ook dat de bloemkleur zich enigszins aanpast aan de grondsoort waar ze in groeien. Op die manier kun je ze in allerlei tinten roze en rood tot wit krijgen. De Astrantia bloeit zowel in zonlicht als in lichte schaduw.

De Beemdkroon
De Beemdkroon (de Knautia) heeft iets zonnigs en vrolijks. Je zou de vorm zelfs modern kunnen noemen. De Beemdkroon is als een schilderij met felle acryltinten. Door beharing heeft het groene blad een grijzige gloed. Ze vormt een perfecte ondergrond voor de sterrenhemel die bestaat uit bordeauxrode bloemclusters. Deze staan als kaardenbollen op de 75 cm hoge stelen.

 

 

De bloemen bloeien eindeloos door tot in herfst en laten zich goed combineren met hele reeksen andere vaste planten zoals Phlox, Geranium, Malva.

Duifkruid
Duifkruid (Scabiosa) met haar witte tot lilablauwe bloemen doet aan Beemdkroon denken, maar Duifkruid is fragieler. Duifkruid kan worden onderverdeeld in enkele schitterende rassen. Zo heb je bijvoorbeeld de zuiverwitte 'Miss Willmott' en de lichtblauwe 'Clive Greaves'.

 

 

Fakkellelies
Een totaal andere plant zijn de zonnige vuurpijlen of fakkellelies (Kniphofia). Dit zijn steil opgaande planten met eengrasachtig blad en echte fakkels van bloemen. Deze fakkels bloeien van onder naar boven vurig uit in rode, gele, oranje en warme bruine tinten. De fakkels doen denken aan de zinderende vlakten van de  Afrikaanse savannes. Het roept de sfeer op van eindeloze landschappen en een natuur die nog intact is.

 

 

Bergamotplanten
Bergamotplanten (Monarda) komen evenals de Fakkellelies van eindeloze vlaktes. Deze plant vindt zijn oorsprong op de Noord-Amerikaanse prairies. De bloemen van de Monarda doen denken aan een vaas vol kelkjes waar steeds weer nieuwe, geurende lipbloempjes in openbloeien.

 

 

Eén rode, witte of roze bloeiwijze is al een gracieuze wereld op zich. En dan te bedenken dat er maandenlang tientallen van deze bloeiwijzen aan de planten verschijnen. De Bergamotplant wordt ruim een meter hoog.

Kijk bij de aanbevolen tuinwinkels om goedkoop planten en bloemen te kopen.

Tags: planten, bloemen,, border