FANtv-nl-logo-mobile

Hagen: Mooi en multifunctioneel

Hagen in je tuin zijn mooi en functioneel tegelijk. Ze vormen je tuin, of ze nu hoog of laag zijn.

Hagen kunnen tal van functies in de tuin vervullen. Ze beschutten je tegen de wind, geven je schaduw en privacy, vormen een huis en schuilplaats voor vogels, ze helpen je de tuin in segmenten op te delen, en niet in de laatste plaats, ze vormen een prachtige groene natuurlijke achtergrond va het uitzicht over je tuin.

Hagen heb je tegenwoordig in alle hoogten. De tijd dat het verplicht was dat de landheer er - gezeten op zijn paard - overheen moest kunnen kijken ligt gelukkig achter ons.

 

 

Tegenwoordig kun in dichtbebouwde gebieden hoge hagen (bijvoorbeeld van coniferen) planten om het zicht om de huizen rondom je tuin weg te nemen. Maar in open gebied kies je natuurlijk eerder voor een lage haag op raamhoogte om het wijdse uitzicht vrij te houden.

Buxushaagjes werden vroeger door monniken om hun kruidenperken gepland, om zo de hongerige konijnen te weren. Konijnen lusten namelijk geen Buxus. Maar ook zonder konijnen is een haag welkom. Ze vormen namelijk een afscheiding die prachtig is om te zien.

Groene achtergrond
Groen is de natuurlijke basiskleur in de meeste landschappen en vrijwel iedere tuin. Andere kleuren in de tuin worden vaak gekozen om fraai tegen dat groen af te steken.

Een blauwe lucht, een rood pannendak, geel zand, en dan een groene haag. Groen wijkt en werkt rustgevend. Wie ruimte en rust in zijn of haar tuin wil creeren kan niet zonder groen. En mooi groen moet natuurlijk leven! Hagen vormen groene wanden, vlakken en lijnen. Hierbinnen en hiertegen is alles mogelijk.

 

 

Een haag is ondanks alles opvallend neutraal. Hij past in ieder soort tuin. En goed gesnoeid neemt een haag ook helemaal niet zoveel ruimte in. Hij hoeft dan niet  breder dan 30 centimeter te zijn.

De beste groene haagplanten
Een klassieke haagplant, die je weer steeds vaker ziet opduiken is de Liguster ((Ligustrum). Geen wonder want het is een ideale haag. Hij laat zich makkelijk snoeien, loopt altijd weer uit, heeft een mooi fijn blad dat ook in de winter groen blijft, en geeft prachtige witte bloemen.

Een andere mooie haagplant is de Taxus Baccata. Deze heeft een mooie donkere kleur die hem tot een ideale achtergrond maakt voor vaste planten andere bloeiende heesters. De Taxus laat zich ook prima in vorm snoeien. Hij groeit wel traag, dus koop hem niet te klein.

En dan zijn er de hulstsoorten die met hun groene of blauwe gestekelde blad een ondoordringbare haag vormen die wel zes meter hoog kan worden. Een aanrader is de Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) die sierlijkere bladeren heeft dan een gewone laurierkers. Het blad glanst en de steeltjes zijn iets rood gekleurd.

Voor een lage haag zijn wintergroene struikkamperfoelies (Lonicera) te overwegen. Of kijk eens naar de Rotundifolia, een veelgebruikte Buxus of naar de bijna identieke Lonicera Nitida.

 

 

Het planten van een haag
Een haag planten is een karweitje voor twee mensen. Eerst graaf je een sleuf, bemest deze, en legt de planten er op de juiste afstand van elkaar naast. Één persoon zet vervolgens de planten stuk voor stuk recht op de juiste plaats terwijl de tweede persoon de grond rondom de wortels terugbrengt en deze goed aantrapt.

De afstand verschilt sterk per plant. Plant de haag echter wel altijd zo dat de takken elkaar raken.

Hagen online aanschaffen
Haagplanten kun je voordelig via internet kopen bij de beste voordelige tuinwinkels.

Tags: planten

© FANtv.nl