FANtv-nl-logo-mobile

Een zonnige gele border

In een border met bloeiende gele bloemen schijnt altijd de zon. Het medicijn tegen een slechte zomer!

We kijken daarom hier naar een aantal zonnige gele borderplanten.

Koningskaars
De koningskaars (Verbascum thapsus) is een plant uit de helmkruidfamilie. De plant groeit in het duin- en krijtgebied en is daar vrij algemeen. In andere delen van Nederland is de soort - in de natuur - zeldzaam.

De Koningskaars heeft grote vertakkende, aarvormige stengels die zijn bedekt met een dichte wollige beharing. In de zomer bloeit de Koningskaars, ongeveer van juli tot de herfst. De plant geeft dan bleek gele bloemen. De Koningskaars staat prachtig in een bos bij elkaar, maar is ook erg mooi als je hem alleen tussen wat gele laagblijvers zet.

De Koningskaars zelf kan wel anderhalve meter hoog worden. Als je hem in een groep plant kun je hem dus beter wel achter in de border zetten. Hou dan wel rekening dat de plant wel graag volle zon heeft.

De plant groeit het best op kalkgrond maar kan ook met andere grondsoorten overweg. Zet hem alleen niet al te vochtig! De Koningskaars is een tweejarige plant.

Zonneoog
Wil je in de late zomer bloemen? Denk dan aan de Zonneoog (Heliopsis). Het is een sterke winterharde plant die kan gedijen in vrijwel iedere soort grond. Met droge grond heeft de Zonneoog geen probleem, en ondanks zijn hoogte van soms wel meer dan 120 cm heeft hij geen ondersteuning nodig

 

 

De Scabra is de mooiste plant van de familie. Deze heeft grote enkele of dubbele goudgele bloemen. Ook in huis doen deze bloemen het goed, want het zijn uitstekende snijbloemen.

Meisjesogen
Kleiner dan de bovenstaande planten is de Meisjesogen (Coreopsis Verticillata). Deze plant wordt 50 a 60 centimeter hoog. Hij heeft een lange bloeiperiode, van juni tot oktober. En, als de Meisjesogen niet bloeit staat hij leuk in de border als een klein struikje.

 

 

Het is ook nog eens een makkelijke plant. Hij houdt van zon, maar is ook niet bang voor schaduw, en hij groeit op alle soorten grond. Hij breidt zich langzaam uit.

De Grandiflora is een variant met iets grotere bloemen. De Moonbeam valt op door zijn citroengele bloemen.

Grootbloemig Hertshooi
De Grootbloemig Hertshooi (Hypericum Calycinum) is een mooie bodembedekker met donkergroene bladeren en gele bloemen. Hij vormt veel ondergrondse uitlopers. De Grootbloemig Hertshooi bloeit van juli tot september. Hij kan goed tegen de winterkou en verdraagt schaduw.

 

 

Teunisbloem
De Teunisbloem (Oenothera Missouriensis) is circa 25 centimeter hoog en geeft grote bloemen van 10 tot centimeter. Ook de Teunisbloem bloeit lang. De bloemen zij zwavelgeel van kleur en lijken licht te geven. Dat ziet er mooi uit in de avondschemering. Let op! De Teunisbloem houdt van zon.

 

Tags: planten, bloemen,, border