FANtv-nl-logo-mobile

Zevenblad: Het meest beruchte onkruid

Weinig onkruid is zo berucht als Zevenblad. Deze kruidachtige plant verspreidt zich met zijn kruipende wortels in mum van tijd door je tuin.

 

En ook al trek je het plantje, met zoveel mogelijk wortel uit de grond. Dan nog zal hij vrijwel zeker afbreken. En bij de breuk zal de plant weer vrolijk, en in een razendsnel tempo, verder uitgroeien. De enige echte manier van bestrijden is de plant helemaal, met al zijn wortels, uitgraven. Met de riek kun je het gewas uit de grond tillen.om vervolgens met de hand alle wortelstokken los te woelen en te verwijderen. Er hoeft echter maar weinig achter te blijven, en het Zevenblad steekt de kop weer op.

 

 

Aan het eind van het seizoen is de plant vrij zwak. Dit is het meest geschikte moment om alle resten grondig uit de tuin te verwijderen. Wil je Zevenblad uit je tuin houden? Een beukenhaag kan een natuurlijke barrière vormen. Andere planten die de strijd aankunnen  met het Zevenblad zijn de Maagdenpalm, de Struisvaren, de Hoge Salomonszegel en de Vrouwenmantel.

Zevenblad (Aegopodium Podagraria) is een plant die van oudsher in ons land in de vrije natuur voorkomt. De plant groeit op beschaduwde plaatsen in heggen, tuinen, wegbermen. Bij voorkeur op vochtige of bemeste grond. De stengels zijn hol en gegroefd. Zevenblad wordt 60 tot 90 centimeter hoog.

 

 

De goede kanten van Zevenblad
Ondanks zijn slechte reputatie heeft Zevenblad ook zijn goede kanten. Het wordt al sinds de middeleeuwen gebruikt als medicijn. Het kruid is ontstekingsremmend met een licht kalmerende werking. Het wordt al eeuwen gebruikt tegen jicht, ischias en reuma. Als aftreksel of kompres kun je zevenblad op beten en brandwonden gebruiken.

Zevenblad is eetbaar. Je kunt de bladeren bereiden als spinazie. In soep, salade en stoofschotels maar ook in bladerdeeg kun je zevenblad verwerken. Gedroogd smaakt ze naar peterselie, en is ook als dusdanig te gebruiken.

 

 

 

Recept Zevenblad-thee
Gebruik voor de thee, de jonge bladeren van de zevenblad. Hierin zitten de meeste geneeskrachtige stoffen van het plantje.

Hiervoor heb je nodig:
• 30 gram verse kruiden of 20
• gram gedroogde kruiden.
• 6 deciliter water

Snijd de bladeren fijn. Verwarm een pot op het vuur en doe hier de kruiden en het water in. Breng het aan de kook en laat het vervolgens tien minuten koken. Giet de thee door een zeef in een kopje en voeg naar smaak honing toe.

Tags: onkruid