FANtv-nl-logo-mobile

De Fluweelboom, een laatbloeier

De meeste loofboomen bloeien van april tot juni. Daarom zorgt de Fluweelboom (of Azijnboom) voor variatie in de tuin. Deze toont zijn bloemen namelijk pas in juli.

De Fluweelboom (Rhus typhina) heeft haar naam te danken aan deze fluweelachtige vruchttuilen, die bordeaurood of helder oranje van kleur zijn. De bloemen zijn rood of geelgroen. In het najaar kleuren de bladeren van de Fluweelboom heel mooi rood/oranje, en ook zijn parasolachtige kroon is erg fraai. Kortom, een heel sierlijke kleurrijke boom voor in de tuin.

 

De boom draagt of mannelijke, of vrouwelijke bloemen. Welke dat zijn is makkelijk te zien. De mannelijke bloemtuilen zijn geelgroen van kleur, de vrouwelijke rood.

Doordat de parasolachtige kroon veel schaduw geeft zie je de Fluweelboom vaak in parken, waar hij voor schaduw moet zorgen. Als hij op de juiste plek in de tuin wordt geplaatst kan hij daar de taak van de parasol overnemen.

 

 

De vruchten
De Fluweelboom wordt ook wel Azijnboom genoemd. Deze tweede naam zegt alles over de zure smaak van de vruchten. In Turkije en Iran worden deze vruchten gemalen en over bijvoorbeeld rijst gestrooid. In Syrië, Israël en Jordanië wordt de vrucht van de Fluweelboom gemengt met kruiden als sesam, tijm en marjolein en bij het grillen van vlees gebruikt. Al in de Romeinse tijd diende de vrucht als grondstof voor zure smaakstof (door de vruchten te koken). In Libanon, Syrië en Egypte doet met dit nog steeds.

 

 

Groeien en snoeien
De boom groeit op iedere grondsoort. In Nederland wordt de Fluweelboom tot zo'n zeven en een halve meter hoog. Snoeien is niet nodig. Als je de dode takken wegknipt en de boom verder met rust laat komt deze het best tot zijn recht. Wordt hij echt te groot of lelijk, dan kun je hem tot 10 centimeter boven de grond afzagen. Uit de stam zullen dan nieuwe loten groeien. Deze zal dan echter ook veel nieuwe worteluitlopers aanmaken.

 

Enkele bijzondere soorten van de Fluweelboom:
De Gladde Sumak (Rhus glabra) wordt 4,5 meter hoog. De takken zijn roodachtig tot paars. Het blad is blauwgroen en in het najaar rood. Ook de bloemen en vruchten zijn rood.

 

De Winter Beauty (Rhus chinensis) wordt 6 meter hoog. Kenmerkend zijn de grof getande bladeren. De bloemen zijn vuilwit van kleur (zie foto), en na de bloemen komen er rode bessen. De bladeren worden in het najaar vlammend rood.

 

 

De Rhus typhina 'Dissecta' is meer varenachtig. Opmerkelijk is dat deze soort zijn vruchten tot diep in de winter houdt.

Vergelijkbare artikelen