FANtv-nl-logo-mobile

Zonder bijen geen bloemen

Hoewel de bijensterfte de laatste tijd iets is afgenomen gaat het nog steeds slecht met de bijen. het aantal bijen neemt nog steeds sterk af. Dit is een probleem dat niet onderschat mag worden, want bloemen en planten hebben bijen nodig om zich te kunnen verspreiden.

bijen

De bijensterfte heeft meerdere oorzaken. De belangrijkste oorzaak is de varroa parasiet. Deze kleine parasiet komt voor op de bijen en zorgt er voor dat de diertjes verzwakken en uiteindelijk sterven. Maar er zijn meer redenen, bestrijdingsmiddelen zijn nog steeds een gevaar voor bijen en het helpt ook niet dat steeds meer mensen hun tuintjes bestraten in plaats van ze met bloemperken te vullen. Ook resistente schimmels en een te eenzijdige bloemen-monocultuur worden als oorzaken genoemd van de afname van bijen in Nederland.

Maatregelen tegen bijensterfte
Het Europees parlement heeft recent enkele pesticides verboden om de sterfte van bijen tegen te gaan. Ook diverse gemeenten nemen maatregelen. Deze maaien dan bijvoorbeeld geen bloemen en planten meer weg uit de bermen of stimuleren het aanleggen van bijvriendelijke tuinen door hun bewoners. Ook kunnen ze akkerranden en braakliggende gronden inzaaien met (eenjarige) bloemenmengsels om een betere leefomgeving voor bijen te creeren.

Bijen bestuiven meer dan 70% van onze belangrijkste landbouwgewassen zoals fruit en groente. Ze zijn dus niet alleen erg belangrijk voor het ecosysteem, maar ook voor ons.

bijensterfte

Pesticiden worden als bestrijdingsmiddel gebruikt in de landbouw, maar ook in parken, tuinen, op schoolpleinen enz. Er wordt al jarenlang een grote hoeveelheid bestrijdingsmiddelen gebruikt om vervelende insecten en onkruid te weren. Vele van deze middelen verspreiden zich door de hele plant waardoor bijen ze via het stuifmeel, de nectar of het plantensap binnenkrijgen. Afhankelijk van de dosis sterven de bijen in korte tijd of ze krijgen te maken met klachten als het verlies van hun orientatievermogen zodat ze hun korf niet terug kunnen vinden. Ook kunnen bijen problemen krijgen om de geuren van bloemen te ruiken.

 

Tags: bloemen,, bijen, bestrijdingsmiddelen, onkruid

Vergelijkbare artikelen