FANtv-nl-logo-mobile

Groente en fruit uit je siertuin

Om uit te tuin te eten kun je een groentetuin beginnen. met kroppen sla en andijvie op een rijtje. Maar wist je dat groenteplanten ook heel mooi in je tuin kunnen staan?

meidoorn

Hier een overzicht van groente en fruit die je in een siertuin kunt verwerken.

Tomaat
Een tomatenplant ziet er leuk uit met zijn grote groene bladeren en felrode vruchten. Je kunt tomatenplanten ook in potten plaatsen.

Blauwe bes
In mei geeft de blauwe bes mooie witte bloemen, en de blauwe bessen zelf zijn natuurlijk ook een genot voor het oog. Vooral als de plant rijk aan vruchten is.

blauwe bes

Elstar appels
De Elstar is een appelboom die veel smakelijke vruchten geeft, maar je kunt deze boom ook heel goed in een siertuin opnemen, al moet je er wel de ruimte voor hebben. Een appelboom geeft hoogte en volume in een tuin en bloeit in het voorjaar uitbundig. En in de herfst eet je de appels.

Eenstijlige meidoorn
Een mooie struik die met witte bloemen bloeit en prachtige rode vruchtjes geeft (zie foto helemaal bovenaan). En niet alleen die vruchten smaken lekker, de bladeren kun je ook eten.

Doornloze braam
Een braam zonder doornen (Chester thornless) heeft in de zomer mooie kleine witte bloemen. Deze plant kun je heel goed als klimplant gebruiken. Hij verliest wel zijn blad in de winter.

Kiwi
Je zou het niet verwachten maar ook de Kiwi is als klimplant in te zetten. De takken zijn wel wat grof, maar in het voorjaar geeft kiwi prachtige witte bloemen (zie onder).

kiwi bloemen

Kruiden
Kruiden kunnen goed dienst doen in de border als bodembedekker. En wat je er af knipt gebruik je in je gerechten. En denk bijvoorbeeld ook eens aan munt. Ondergedompeld in heet water geeft dat een heerlijke frisse thee.

Lavendel
Lavendel is een kruid dat vaak in siertuinen wordt gebruikt. De bloemen zijn eetbaar en lavendel is bekend om zijn heerlijke geur en om zijn mooie paarse bloemen.

Eetbare bloemen
Wat hebben afrikaantjes, madeliefjes, het maarts viooltje, goudsbloemen, komkommerkruid, witte dovenetel, goudsbloemen, paardenbloemen en de daglelie gemeen? Al deze bloemen kun je eten. Je kunt de bloemen bijvoorbeeld in een salade verwerken.

salade madelief

Rozenbottels
Ook rozenbottels zijn eetbaar. Je kunt er bijvoorbeeld jam of thee van maken.

Tags: Groentetuin, planten, bloemen,, fruit, groente

Vergelijkbare artikelen