FANtv-nl-logo-mobile

Vlekken in je tapijt

Vlekken in de vloerbedekking zijn altijd heel vervelend. Want hoe krijg je deze het best uit je kostbare vloerbedekking? De experts van Bonaparte Tapijt geven tips:

De eerste tip is, vooral niet in paniek raken. Bijna iedere "alledaagse" vlek is met gewoon schoon water te verwijderen is. Je moet er alleen wel snel bij zijn. Pak direct een handdoek, natmaken met water, uitwringen en op de vlek leggen. Laat de handdoek het werk doen. Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt. Laat de vlek daarna rustig drogen. Gebruik geen föhn, hitte kan de vlek fixeren.

bonaparte-tapijt-schoonmakenFoto: Bonaparte tapijt "Vincent"

Misverstanden
Veel vlekken ontstaan door een goedbedoelde maar verkeerde behandeling. Zeephoudende schoonmaakmiddelen (afwasmiddel, wolwasmiddel, groene zeep, ossengal zeep) veroorzaken verkleuringen en halen de vlek in het beste geval slechts tijdelijk weg. Ook bijvoorbeeld het gebruik van zout en witte wijn op rode wijnvlekken is zo'n hardnekkig misverstand.

Handmatig reinigen
Kleine oppervlakken of gedeelten van het tapijt kunt u zelf makkelijk reinigen. Gebruik daarbij bijvoorbeeld James Water. Maak een badstof handdoek vochtig met James Water en reinig het tapijt door met grote halen te wrijven (zet niet teveel kracht). Je kunt alle soorten tapijt, ook hoogpolig tapijt, op deze manier reinigen.

Schoonmaken met droogschuim of shampoo wordt afgeraden. De kans is groot dat er kleverige zeepresten achterblijven, die versnelt weer vuil aantrekken.

Professioneel reinigen
Bij de 'grote beurt' wordt het gehele tapijt gereinigd. Wij adviseren u deze intensieve reiniging over te laten aan de vakman: professionele reinigers gaan grondig en veilig te werk en bieden garantie op een optimaal resultaat.

Vaak wordt gedacht dat een eenmaal gereinigd tapijt "vuil aantrekt". Dat is niet waar. Na een professionele reiniging- uitgevoerd door de vakman- blijven er geen zeepresten achter in het tapijt.

Met dank aan Bonaparte Tapijt

Tags: tapijt, schoonmaken, huishouden

© FANtv.nl