FANtv-nl-logo-mobile

Verschillende soorten toiletten

Toiletten heb je in alle soorten en maten. Zo heb je een staand of een hangend toilet, er zijn van die vervelende Franse hurktoiletten en je hebt zelfs toiletten zonder water.

Ga je verbouwen en wil je een nieuw toilet, dan heb je erg veel mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een ouderwets staand toilet met zo'n doorspoeltouwtje, je kunt een hangend toilet uitkiezen of misschien maakt het model je niet veel uit en ga je meer voor een waterbesparend toilet. Hieronder zie je enkele mogelijkheden op een rijtje.

Staand toilet 
Dit zijn de meest standaard toiletten. Ze staan op de grond en erboven hangt een stortbak. Deze toiletten staan in vergelijking met de hangende toiletten een stuk steviger, maar zien er minder stijlvol uit. Tenminste, dat kan. Want ook staande toiletten bestaan in talloze uitvoeringen. Zo kun je kiezen voor het zogenaamde duoblok. Hierbij zit het waterreservoir direct aan de pot vast, zodat je toilet in de hoogte minder ruimte inneemt.

 

Hangend toilet
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een hangend toilet. Hiervoor wordt meestal gekozen in combinatie met een ingebouwde stortbak. De stortbak wordt dan in de muur verwerkt, zodat de badkamer of het toilet er strakker en stijlvoller uitziet.

Een voordeel van zo'n toilet is dat de vloer gemakkelijk schoon te houden is. Ook lijkt de ruimte groter doordat het toilet aan de muur hangt. Een nadeel van dit toilet is de grote kracht die op de muur komt te staan. Denk er dus wel aan dat de muur waar je het toilet aan bevestigt stevig moet zijn. Ook is het aan te raden om goede bevestigingsmiddelen te gebruiken.

Vlakspoeler of diepspoeler
Als je wel eens naar de wc-pot hebt gekeken, zul je merken dat er twee verschillende soorten potten bestaan. Je hebt de vlakspoeler en de diepspoeler. Is jouw wc-pot een vlakspoeler, dan valt de ontlasting eerst op een plateau. Vooral voor kleine kinderen en zieken is dit handig, want zo is de ontlasting te controleren. Het nadeel van dit model is dat er zogenaamde remsporen ontstaan en dat er een grotere geurontwikkeling is. Bij de diepspoeler valt de ontlasting direct in het water en heb je minder last van ongewenste luchtjes. Ook heb je bij deze variant minder kans op remsporen. Je kunt bij dit type wel last hebben van opspattend water.

Hurktoilet 
Het hurktoilet ken je vast wel. Dat is als het ware een gat in de grond met twee plaatsen om je voeten op neer te zetten. Als je je behoefte wilt doen, moet je letterlijk op je hurken. Je vindt deze toiletten vooral in Frankrijk en zijn vaak openbare toiletten. In Nederland komen ze haast niet voor.

 

Hier zie je steeds meer urinoirs: hangende wc's zonder bril en ook daarom alleen geschikt voor mannen. Deze toiletten zie je eigenlijk alleen in de horeca, maar dat wil niet zeggen dat je niet zo'n toilet kunt nemen.

 

 

Zonder water 
Tegenwoordig bestaan er ook toiletten die geen water gebruiken. Het toilet maakt dan gebruik van chemische stoffen die ervoor zorgen dat eventuele stank geneutraliseerd wordt. Dit soort wc's worden vooral gebruikt op de bouw, in bussen, boten en caravans. Maar omdat de techniek niet stil staat zijn er nu ook zulke toiletten voor thuisgebruik. In zo'n speciaal toilet wordt de urine apart opgevangen zodat het niet kan gaan stinken. Bij dit type moet er een speciaal papier over de overige ontlasting worden gelegd, zodat de darmbacteriën worden gedood. Hierna moet het na elk toiletbezoek met een stamper of 'presse papier' worden aangedrukt.

Zuinig met water 
Het water dat je door het toilet spoelt is gewoon drinkwater. Daarom is het belangrijk om te besparen op het watergebruik door de wc. Gelukkig zijn de meeste toiletten al meer besparend dan vroeger, maar nog lang niet alle potten zijn met deze functie uitgerust.

Zo hebben de meeste toiletten tegenwoordig een spaarknop. Is alles weggespoeld, dan kun je deze knop indrukken. Er blijft nu een hoop water achter in het reservoir.

Een gezin van vier personen gebruikt ongeveer 220 liter water per dag aan naar de wc gaan (elke persoon zes keer per dag). In een jaar verbruik je dan ongeveer 80.000 liter water (€ 160,-). Door een besparende wc aan te schaffen mét een spaarknop verbruikt dat gezin nog 'maar' 95 liter per dag. Dat komt neer op ongeveer 35.000 liter per jaar (€ 70,-). Je bespaart dus al snel negentig euro.

Heb je nou een waterverslindend toilet en wil je geen nieuwe aanschaffen, dan kun je je waterverbruik toch heel gemakkelijk terugschroeven. Vul één of twee colaflessen met water en leg ze in het waterreservoir. Let wel op dat je niets blokkeert. Nu kan het reservoir zich niet meer helemaal vullen, waardoor je per fles ongeveer anderhalve liter water bespaart.

Toiletten voordelig online kopen
Toe aan een nieuw toilet? Alle soorten toiletten koop je voordelig online bij de Sanitair Winkel.

 

 

Tags: badkamer, toilet