Recepten: Desserts met rood fruit
Rood fruit, zoals aardbeien, aalbessen, frambozen, bramen en bosbessen, is natuurlijk lekker om zo uit het handje te eten, maar je kunt er ook overheerlijke desserts mee maken. Chefkok Ivan maakte er twee.
Soep van rood fruit en jonge rode wijn (4 personen)
De wijn met het overrijpe rode fruit en de overige ingrediënten aan de kook brengen. Het geheel ongeveer 1 uur laten inkoken, zodat al het fruit kapot kookt, de alcohol uit de wijn verdwijnt en de specerijen hun smaak kunnen afgeven. Zorg er wel voor dat het niet te sterk inkookt, want de smaak moet wel fruitig blijven. Dus af en toe even proeven! Is het geheel op smaak, dan alles door een bolzeef wrijven en eventueel afbinden met een beetje maïzena en water. De soep in de koelkast zetten en goed koelen. | |
De rest van het rode fruit schoonmaken, in de gewenste vorm snijden en vermengen met de soep. Doe dit met beleid en niet te wild, zodat het fruit heel blijft. Voor het opdienen van de soep kunnen diverse soorten van diepe borden worden gebruikt. Voor de smaak is het aan te raden vanille- of yoghurtijs erbij te serveren. En ook erg lekker is een verse sabayon van witte wijn of champagne. Die maak je zo:
De witte wijn met de suiker, de dooiers en het vanillemerg in een schaal au bain marie luchtig en standig kloppen tot een homogene massa. Wordt de sabayon koud gegeten, dan koud kloppen, zodat het luchtig en standig blijft. Is de temperatuur gelijk aan die van de room, dan kunnen ze met elkaar worden vermengd tot een mooie romige saus. | |
Hangop met roodfruit en eigen coulli (4 personen)
Hang een schone, vochtige theedoek in een bolzeef en giet daar de yoghurt op. | |
Doe dit bij voorkeur twee dagen voor de verdere bereiding, zodat het overtollige vocht goed uit de yoghurt kan lopen. De massa die overblijft in de theedoek is de hangop. Vermeng deze met de opgeslagen room met suiker en vanillemerg. Doe dit voorzichtig, zodat het niet gaat schiften, maar een mooie egale substantie wordt. Zet de hangop in de koelkast. Mits afgedekt is deze dan makkelijk zeven dagen houdbaar. De vruchtencoulli
Het overrijpe fruit met suiker, sinaasappelsap en citroensap op een laag vuur verhitten en ervoor zorgen dat alles tot puree wordt gekookt. Doe dit zo kort mogelijk om smaak- en kleurverlies te voorkomen. Probeer het geheel even door een bolzeef te wrijven, zodat er geen pitjes of onevenheden in blijven zitten. Laat de coulli vervolgens afkoelen in de koelkast en vermeng het dan voorzichtig met de rest van het fruit tot een soort grove vruchtenpuree. Voor de opmaak is het leuk een hoog glas te gebruiken en hierin dan om en om een laag hangop en een laag coulli in te doen. Eet smakelijk! |