FANtv-nl-logo-mobile

Tips voor een goede nachtrust

De slaapkamer is de plek in huis om lekker uit te rusten. Een goede nachtrust is erg belangrijk en hier hoort uiteraard een goed bed bij. Maar wanneer is een bed een goed bed? Wij kijken hier naar bedden, bedbodems, matrassen en wat nog meer nodig is voor een goede nachtrust.

Tijd voor een goede nachtrust
De slaapkamer is de plek in huis om lekker uit te rusten. Bijna 30 jaar van je leven breng je slapend door. Een goede nachtrust is erg belangrijk en hier hoort uiteraard een goed bed bij. Maar wat is nu eigenlijk een goed bed? Waar moet je op letten bij de aanschaf van een bed?

Tip: Kijk voor goede maar goedkope bedden, matrassen en beddelen bij de Beddenkampioen.


tips-bed-kopen-goede-nachtrust

De bedbodem
Een goede bedbodem zorgt ervoor dat je de juiste lichaamshouding aanneemt tijdens je slaap. Een bedbodem moet het matras gelijkmatig ondersteunen, genoeg vering bieden en goed ventileren.

Er zijn verschillende soorten bedbodems:

  • Spiraalbodems: deze zorgen voor een goede ventilatie omdat ze voor een groot deel uit lucht bestaan. Een spiraalbodem bestaat uit een netwerk van ongeveer 400 stalen spiraalveren in een stalen frame. De bodem is zeer elastisch en wordt alleen ingedrukt op die plaatsen waar het lichaam druk uitoefent.
  • Lattenbodem: Een lattenbodem bestaat uit een aantal latten: recht, gebogen of kantelbaar. De latten zijn meestal gemaakt van beukenhout, kunststof, glasvezel en metaal.
  • Modulebodem: deze bodem bestaat uit elastische schotelvormige veermodulen. Deze modulen kunnen verticaal, horizontaal en diagonaal bewegen. Ze vormen zich naar elke lichaamsvorm en geven tegendruk op plaatsen waar dat nodig is.
  • Boxspringbodem: dit is een hoge bedbodem met binnenvering. De veerkracht is afhankelijk van de dikte van het staaldraad en het aantal slagen waarin de veren zijn gedraaid.

Het matras
Wat is een goed matras? Dat is voor ieder persoon verschillend. Een goed matras past zich aan de vormen van je lichaam aan. Bij de aanschaf van een matras moet je rekening houden met je lengte, gewicht, lichaamsbouw en de manier waarop je slaapt. Een matras is dus persoonlijk en sterk gebonden aan je eigen eisen en wensen.

Slapen op water
Voor de liefhebbers is er ook nog het waterbed, oftewel het watermatras. Veel mensen vinden het heerlijk om op water te slapen omdat het matras de volledige vorm van het lichaam aanneemt. Een waterbed is goed schoon te houden en dus zeer geschikt voor mensen met allergieën. Door een verwarmingselement met thermostaat kun je zomers in een koel bed slapen en 's winters in een warm bed. Een waterbed is voorzien van een veiligheidsvoering om lekken te voorkomen.

Er zijn twee verschillende soorten waterbedden. Het softside waterbed ziet eruit als een gewoon matras dat in ieder bedframe geplaatst kan worden. Het hardside waterbed kan alleen geplaatst worden in een stevige ombouw tot de grond. De hardside matrassen zijn eenvoudige “zakken met water”.

Dekbedden en kussens
De bedbodem en het matras vormen de basis van een goed bed. Maar dan ben je er nog niet. Een hoofdkussen is erg belangrijk voor een goede ondersteuning van je hoofd. Je hebt keuze uit verschillende vullingen zoals veren, dons of een mengsel van wol, kapok en synthetisch materiaal. Voor allergieën is het synthetische materiaal het beste. Synthetische vullingen kunnen gemakkelijk worden gewassen en gecentrifugeerd, maar zijn niet goed in vochtregulatie. Ook zijn er speciale anatomische kussens met nekrol en verlaagd middengedeelte om je nek- en rugwervels beter te ondersteunen.

Beddengoed is ook een belangrijk onderdeel van het bed. Daar hoort natuurlijk een goed dekbed bij. Een dekbed moet goed isoleren om warm te blijven. Dekbedden zijn net als kussens met vele vullingen verkrijgbaar zoals dons, synthetisch materiaal, wol en zijde. Dons wordt door veel mensen gekozen omdat het door de veertjes goed isoleert. Wol heeft het kenmerk dat het ventileert. Een synthetisch dekbed is ideaal voor mensen met een allergie. Het is makkelijk te wassen en lekker licht in gewicht. Zo heeft ieder zijn eigen voorkeur. De koukleumen onder ons kunnen ook nog kiezen voor een elektrische deken. Je kunt de warmte dan exact regelen door middel van een schakelaar met verschillende standen.

Welterusten...

 

Meer informatie: De Beddenkampioen

Vergelijkbare artikelen