FANtv-nl-logo-mobile

Vloerbedekking en het milieu

De keuze voor vloerbedekking is natuurlijk heel persoonlijk. Als je rekening wilt houden met het milieu, zijn er wel een paar dingen waar je op kunt letten.



Het belangrijkste is dat je er zoveel mogelijk aan doet om de levensduur van de vloerbedekking te verlengen. Hoe langer de vloerbedekking meegaat, hoe minder afval en verspilling van grondstoffen!



Levensduur verlengen
Er zijn drie dingen die je kunt doen om de levensduur te verlengen:



  • Kies een vloerbedekking die past bij het gebruik van de ruimte, dus bijvoorbeeld geen slaapkamerkwaliteit in een woonkamer. Voor tapijt kan je dit beoordelen aan de hand van het PIT-label. Dit label geeft veel informatie in de vorm van symbolen. Bijvoorbeeld voor welke ruimtes het tapijt geschikt is en of het gelegd in combinatie met vloerverwarming gelegd kan worden.

  • Een ondervloer verlengt de levensduur van de vloerbedekking en vergroot de warmte- en geluidsisolatie. Voor een ondervloer kun je plaatmaterialen gebruiken die het milieu relatief weinig belasten. Deze plaatmaterialen, zoals zachtboard, spaanplaat, MDF of triplex, bestaan voornamelijk uit restmaterialen uit de houtindustrie.

  • Bij tapijt kun je bijvoorbeeld een rooster of schoonloopmat bij voor- en achterdeur neerleggen om het ergste vuil en vocht op te vangen.

  • Bij parket en houten vloeren kun je veel belopen stukken eens per maand behandelen met een polish, zodat de hars-, lak- of waslaag wordt beschermd tegen slijtage.

  • Stenen tegels kun je langer mooi houden door ze regelmatig te behandelen met bijenwas of met water en groene zeep, zodat een beschermend laagje op de steen achterblijft.

Keurmerken
Verder zijn er een aantal keurmerken waar je op kunt letten bij aankoop. Let bij een houten vloer op het FSC-keurmerk. Dit geeft aan dat het hout uit duurzaam beheerde bossen komt. Voor tapijt is er het GuT-label. Dit label stelt eisen aan het gebruik van schadelijke stoffen, energie en water tijdens de productie.




De mogelijkheden op een rij:


Tapijt
Tapijt zorgt voor een behaaglijk en comfortabel gevoel. Het doet warm aan, voornamelijk doordat het zacht is, maar ook door de isolerende werking ervan. Tapijt heeft een tien keer hogere isolatiewaarde dan harde vloerbedekking. Let bij de aanschaf van tapijt op de diverse PIT-symbolen en het GuT-Label.


Hout
Kies je voor hout, dan heeft hout met het FSC-keurmerk de voorkeur. Ook tweedehands vloerdelen zijn een milieuvriendelijke keus. Hout moet met een beschermende laag lak, was of olie worden afgewerkt. Kies bij lak voor watergedragen acrylaatlak. Deze geeft de minste milieubelasting. Kies je voor vloerolie, neem dan een olie zonder oplosmiddelen.


Parket
Parket is gemaakt van massief hout of van gelaagd hout, ook wel lamelparket genoemd. Massief parket kan na enige jaren worden geschuurd en opnieuw gelakt worden of van was of olie voorzien worden. Lamelparket wordt altijd met een hars- of laklaag afgeleverd. Massief parket gaat, mits goed onderhouden, ongeveer twintig jaar mee. Lamelparket kan slechts enkele malen geschuurd en opnieuw gelakt worden en gaat tien tot vijftien jaar mee.


Laminaat
Laminaat ziet er uit als parket, maar is dit niet. Het bestaat uit spaanplaat of MDF met een kunststof toplaag (meestal van PVC). De productie van laminaat kost veel energie. PVC geeft in de afvalfase milieuproblemen. Laminaat gaat ongeveer tien jaar mee en kan niet opnieuw worden gelakt.



Kurk
Kurk is een milieuvriendelijk materiaal. De kurkeik maakt voortdurend nieuwe kurk aan. Kurk is warmte- en geluidsisolerend en vergt weinig onderhoud.


Het maken van kurkparket, dat uit een geperste kurklaag bestaat, kost weinig energie. Kurkparket met een laklaag kan worden geschuurd en opnieuw gelakt. Kurk gaat ongeveer twintig jaar mee.


Linoleum, marmoleum en vinyl
Linoleum en marmoleum zijn gemaakt van natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen: gemalen kurk, natuurhars en lijnolie. Voor het maken van linoleum is veel energie nodig, maar tijdens het productieproces komt ook energie vrij die weer hergebruikt wordt. Linoleum heeft daarom een lagere milieubelasting dan vinylzeil en wollen of polyamide tapijten. Linoleum en marmoleum zijn verkrijgbaar met de milieukeurmerken: Milieukeur en De Zwaan.

Linoleum en marmoleum hebben bij goed onderhoud een levensduur van 25 jaar. Vinyl is een kunststof en bevat PVC. Vinyl levert in de afvalfase veel milieubelasting op. Vinyl gaat maximaal tien jaar mee.


Vergelijkbare artikelen