FANtv-nl-logo-mobile

Pas op voor giftige planten

Zo snel baby's kunnen kruipen gaan ze op ontdekkingstocht. Alles is spannend, alles is nieuw! Vooral die groene dingen op de vensterbank en de grond. Maar wist je dat sommige populaire planten giftig zijn?

Je hebt overal rekening mee gehouden. Je hebt een veilig ledikantje, er ligt lekker zacht tapijt op de vloer en de kamer heeft de juiste temperatuur. Alle dingen waaraan jouw baby zich zou kunnen bezeren heb je daarom ook goed opgeborgen. Maar die planten, daar had je nooit aan gedacht.

  
Kerstster                                                Dieffenbachia

Mooie kleurtjes
Groene bladeren, rode besjes en gele bloemen. Al die mooie kleurtjes roepen je baby als het ware naar de planten toe. Wat ziet dat er mooi uit, denkt je baby terwijl hij een stukje van het blad in zijn mond stopt. Wat er dan kan gebeuren, daar wil je liever niet aan denken. Want sommige kamer- en buitenplanten kunnen best giftig zijn.

Giftige binnenplanten
De anemoon, azalea en de clivia zijn de drie giftigste planten. Zorg dan ook dat je deze planten niet in de buurt van je baby zet. Beter nog, haal ze helemaal weg. Dan loop je ook het risico niet dat je kindje er op een of andere manier toch bij komt. Ook de dieffenbachia, gatenplant, iris, kerstster, lelietje-van-dalen, narcis en de oleander zijn erg giftige planten. Het beste is om deze niet in je huis te zetten en te kiezen voor een niet giftige plant.

  
Gatenplant                                             Narcis

Eerste hulp
Maar wat moet je doen als je baby toch iets van zo'n plant heeft gegeten? Het beste is om niet in paniek te raken, maar om meteen te reageren. Geef je kind veel water en bel direct een huisarts. Door je kind te laten braken kun je proberen het stukje plant weer naar buiten te krijgen. Let op! Doe dit niet als je baby een stuk gatenplant, dieffenbachia of kerstster heeft weggewerkt. Luister dan naar het advies van je huisarts. Hij zou kunnen adviseren om de baby Norit opgelost in water te geven. Dit absorbeert de giftige stoffen.

Giftige buitenplanten
Ook in de tuin kunnen giftige planten staan. De taxus, lijsterbes (populair bij kinderen vanwege zijn rode besjes), gouden regen, hulst en de vuurdoorn zijn onder andere giftige buitenplanten. Je baby zal niet zo snel naar buiten kruipen, maar als je kindje wat ouder is kan dit wel voor problemen zorgen. De eenvoudigste oplossing is om deze planten niet in de tuin te zetten. Wil je ze wel in de tuin, zorg er dan voor dat je kinderen er niet bij kunnen.


  

Azalea                                                             Iris

Tags: planten