FANtv-nl-logo-mobile

Help! Schimmel in de badkamer

Het is zwart, zit op de muur en het ruikt muf. Juist! Schimmel. Iedereen heeft het wel eens gezien. Hoe krijg je het en - beter nog - hoe kom je er weer af?

Terwijl je staat te douchen kijk je naar het plafond. Je schrikt, want je ziet een donkere vlek zitten. “Wat is dat?”, vraag je jezelf af. Als je verder kijkt zie je op de muur naast de douche nog meer van deze donkere vlekken.

 

 

Water is de boosdoener
Het zijn schimmels. Er bestaan wel duizenden verschillende soorten van en ze zijn er in heel veel verschillende kleuren. De zwarte variant zie je vaak in badkamers terugkomen. “Hoe kan dat nou?”, vraag je jezelf af terwijl je snel de kraan dicht draait en de douchecabine uit vlucht. Juist in badkamers kan er heel gemakkelijk schimmel ontstaan. Dit komt omdat water de grote boosdoener is.

De hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat een schimmel zich goed kan ontwikkelen. En juist op de natte plaatsen (op het plafond boven de douche en op de muren ernaast) zullen ze zich concentreren.

Handdoeken drogen
Vooral het water dat achterblijft op de muren en de vloer zorgt ervoor dat de lucht erg vochtig wordt. Ook natte handdoeken die om te drogen even over de rand van de douchecabine worden gehangen dragen hier flink aan bij. Omdat de vochtige lucht geen kant op kan wordt de schimmelvorming versterkt. Wat veel mensen dan doen is de badkamerdeur flink open zetten. Fout! De vochtige lucht verdwijnt dan wel uit de badkamer, maar het verspreidt zich in de rest van het huis. Ook het aanzetten van de verwarming werkt niet. Warme lucht houdt namelijk meer water vast dan koude.

Ventileren
De enige oplossing om van deze vochtige lucht af te komen is ventileren. Het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Ventileren, ventileren, ventileren. En dat is wat anders dan gewoon het raam openzetten. Want dan komt er wel verse lucht binnen, de vochtige lucht kan nergens echt naar buiten. Het beste is om deze lucht via een ventilatiesysteem af te zuigen.

Voorkomen
Hoe herken je nou een huis met een vochtprobleem? Een van de symptomen is dat de ramen beslagen zijn. Zie je dit, dan moeten er allemaal belletjes gaan rinkelen. Het beste kun je dan al van te voren handelen. Zorg voor een goede ventilatie, gebruik een trekker om de muren en de vloer van de douche na gebruik droog te maken en controleer of jouw badkamer helemaal betegeld is. Dat betegelen is goed omdat de muur dan glad is en dus gemakkelijker is droog te houden.

 

 

Verwijderen
Ben je te laat? Dan zit er niets anders op dan het schoon te maken. Pas wel op, want hierbij kunnen er schimmelsporen vrijkomen. Veel mensen zijn hier allergisch voor, dus werk bij voorkeur met een mondkapje. Je kunt om het schoon te maken een speciale schimmelvreter gebruiken, maar gewoon een ouderwetse soda werkt ook. Hierna kun je het plafond behandelen met een antischimmel-latex. Kijk ook of je hoekjes en kiertjes kunt vinden en spuit deze vol met kit om te voorkomen dat schimmels zich daar in kunnen nestelen.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl