FANtv-nl-logo-mobile

Ventileren slecht voor je gezondheid?

Ventileren is belangrijk! Alleen verlies je hierdoor een hoop warmte. Maar door balansventilatie te gebruiken bespaar je veel energie. Het nadeel is dat je gezondheid eronder kan lijden.Eigenlijk zou je om de twee uur moeten ventileren. Zo weet je zeker dat alle schadelijke stoffen die zich in je huis bevinden worden afgevoerd. Dat kan door het raam open te zetten, maar kost een hoop energie. Alle warmte gaat immers naar buiten. Een manier om te ventileren én de warmte in je huis te behouden is een balansventilatiesysteem. Het lijkt dé perfecte oplossing!Voordeel
Het idee is goed: bij een balansventilatiesysteem wordt de warmte uit de vervuilde lucht teruggewonnen en meegegeven aan de schone frisse lucht. Zo bespaar je bijna 90% energie als je het vergelijkt met een gewoon ventilatiesysteem.


Nadeel
Maar het grote nadeel van dit systeem is dat het erg moeilijk is om in te bouwen. Als er bijvoorbeeld een te smalle buis wordt gebruikt dan werkt het al niet. Ook is het systeem voor de bewoners erg moeilijk te bedienen. Omdat een handleiding vaak ontbreekt weten ze niet dat het systeem ook 's nachts moet blijven draaien. Of wanneer de filters vernieuwd moeten worden.


Klachten
Door deze gebreken werkt de energiezuinige ventilatie niet altijd goed. Veel vervuilde lucht blijft binnen hangen en dat heeft gevolgen. Gevolgen voor de gezondheid van de bewoners. Zo zijn er gevallen bekend van longontsteking, oogontsteking, astma-aanvallen en benauwdheid.Paniek?
Op dit moment zijn er zo'n 400.000 woningen met het balansventilatiesysteem. Dat is zo'n vijftig procent van alle nieuwbouwwoningen in Nederland. Toch is er geen reden tot paniek. Want het systeem kan juist erg goed werken. Lees daarom altijd goed de gebruiksaanwijzing. Heb je deze niet, ga er dan naar op zoek. Mocht je toch het idee hebben dat je door de ventilatie klachten krijgt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dokter. Vervolgens kun je het beste bij je woningcorporatie of aannemer terecht met de vraag of er meerdere klachten zijn.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl