FANtv-nl-logo-mobile

Kamerplanten die de kerstboom doen vergeten

Nu de kerstboom de deur uit kan, blijft er in die hoek van de kamer een lege plek over. Vul het met kamerplanten! Zo heb je een fris en groen begin van het nieuwe jaar!

Met grote groene kamerplanten behoud je de sfeer en de gezelligheid van de voorbije decembermaand. Planten brengen het interieur tot leven en dragen bovendien bij aan een goede gezondheid. De perfecte remedie tegen een winterdipje!

Werden kamerplanten vroeger nog wel eens gezien als een aanvulling op het interieur, tegenwoordig worden ze gezien als een volwaardig onderdeel ervan. We hebben het dan ook wel over het groene meubilair. Zo kunnen kamerplanten gebruikt worden om een kamer in tweeën te delen, bijvoorbeeld in een werk- en een woondeel. Met de juiste pot zorg je ervoor dat de plant een geheel vormt met je inrichting. Welke pot de juiste is, daar zijn geen regels voor. Dat is dus puur persoonlijk en je bent dan ook volledig vrij in je keuze. 

Enkele soorten die het goed doen in huis:

Pachira Aquatica
Deze plant is eigenlijk alleen gevoelig voor een teveel aan water. Je kunt dan ook volstaan met een keer per maand water geven. Deze kamerplant is dan ook ideaal voor mensen die vaak buiten de deur zijn, maar die wel profijt willen hebben van een groene omgeving. Het is bewezen dat mensen die zich omringen met groen gezonder zijn en beter presteren. De Pachira Aquatica draagt zo een steentje bij, als je de behoefte hebt om bij te komen van een drukke periode. 

 

Schefflera Amate
De Schefflera wordt gekenmerkt door een bontgekleurd blad en gedijt het best bij een temperatuur van zo'n 20 a 22 graden Celsius. Het mooiste resultaat bereik je door de Schefflera op een luchtige en lichte plek te zetten, bijvoorbeeld bij het raam. Dat betekent echter niet dat hij op de tocht mag staan! De luchtvochtigheid kan variëren van matig tot hoog, de plant komt dan ook voor in uiteenlopende gebieden in de wereld, van de tropen tot gebieden met een gematigd klimaat.

 

 

Cyclaam
Net als de kerstboom, maakt de Cyclaam van oudsher deel uit van de kersttraditie. De bloemen van de huiscyclaam worden groter dan de Cyclaam die je in de tuin zet. De plant is daardoor een perfect decoratief ingrediënt voor de huiskamer. Kenmerkend is de bladvorm, die de vorm van een hartje heeft, maar dan omgekeerd. Het leukste staat het als je er meerdere in de vensterbank zet.

 

Hertshoornvaren
Deze plant dankt zijn naam aan de aparte vormen van het blad, die wel wat aan het gewei van een hert doen denken. Deze varen komt nog beter uit als je 'm in een vrolijke pot zet. Het blad is bedekt met een grijswit viltig laagje. Dit zorgt ervoor dat de verdamping beperkt wordt en de plant vocht uit de lucht kan opnemen en mag dan ook nimmer van het blad geveegd worden. Wel moet de plant een keer in de week helemaal in het water gezet worden. Zet 'm op een lekker warme plek.

 

 

Rhapis Excelsa
Deze palmsoort wordt ook wel de stokpalm genoemd omdat de stammen wel een beetje op stokjes lijken. De Rhapsis Excelsa onderscheidt zich van andere palmen, doordat de bladeren tot de grond kunnen rijken. Oorspronkelijk komt deze palm voor in China, waar hij tot vier meter groot kan worden.

 

Ficus (Elastica)
Een bekende ficus is de rubberboom, oftewel de Ficus Elastica. Deze komen van oorsprong veel voor in het Middellandse Zeegebied. Kamerplanten uit de Ficus familie kunnen wel tegen een stootje, er kan wat de verzorging betreft dan ook niet veel fout gaan. Bovendien is deze Ficus wijd verkrijgbaar bij de tuincentra en kan iedereen er een in huis halen. Een stijlvolle mediterraanse pot maakt het geheel helemaal af.

 

 

Gatenplant (Monstera)
De gatenplant is een echte blikvanger. Hij gedijt goed in een zeer vochtig klimaat. Hoe hoger de luchtvochtogheid, hoe lekkerder de plant zich voelt en hoe groter de bladeren worden. Dat betekent echter niet dat de plant niet tegen een droger milieu kan. De plant dankt zijn karakteristieke uiterlijk aan de gaten in de bladeren. Ook het jonge blad is al voorzien van de kenmerkende gaten. Een grote gatenplant als deze kun je prima gebruiken om de lege plek op te vullen die de kerstboom achter laat. Een tip als het blad dof geworden is: dat is te verhelpen met een doekje en wat karnemelk.  

 

Cyperus Alternifolius
Deze plant, ook bekend onder de naam Papyrusplant, is een gouwe ouwe. Hij houdt ervan om constant vochtige voeten te hebben, maar dat betekent niet dat de kluit volledig onder water gezet dient te worden.

 

Fatsia Japonica
Beter bekend als de vingerplant. Dit is een taaie jongen. Net als de stokpalm heeft deze kamerplant weinig licht nodig. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze exotische bliktrekker uit Japan. Omdat hij met zo weinig licht kan volstaan is het een prima plant om in de gang of de badkamer te plaatsen. Als je 'm goed verzorgt wordt je in de herfst verrast door aparte, roomwitte bloemen.

 

Tips

  • Meet van tevoren de beschikbare ruimte voor een plant in het interieur op, zo voorkom je miskopen. Wie meet, die weet!
  • Maak eens een digitale foto van de plaats waar de kamerplant moet komen. De sfeer die de plant en pot van jouw keuze uit moeten stralen is zo makkelijker te bepalen.
  • Is de verzorging tot op heden de reden geweest om niet voor grote kamerplanten te kiezen, vraag dan naar de plant van je keuze op hydrocultuur. Dit slimme systeem zorgt ervoor dat één keer per maand water geven al voldoende is!

Tags: kamerplanten