FANtv-nl-logo-mobile

Tips met betrekking op gordijnen

Gordijnen spelen een belangrijke rol bij de sfeer van een kamer. Het zijn immers vaak grote stukken stof die erg in het oog springen. Zelfs als de gordijnen open zijn.

Daarom hier een reeks handige tips met betrekking tot gordijnen.

gordijnen


Gordijnen voor een kleine kamer
Gordijnen maken een kamer altijd kleiner. Maar bij het ene gordijn is dat meer het geval dan bij de andere. Wil je het verkleinende effect tot een minimum beperken? Kies dan voor gordijnen die nog wat licht doorlaten. Is dat geen optie omdat je gordijnen wilt die verduisteren? Kies dan voor gordijnen zonder plooi.

Horizontaal gestreepte gordijnen laten een kamer breder lijken. Met verticaal gestreepte gordijnen lijkt de ruimte juist hoger.

Gordijnen voor kleine ramen
Wil je je raam breder laten lijken? Laat deze dan een stuk doorlopen voor de muur. Als je dit van muur tot muur doet lijkt een raam kamerbreed, terwijl dat misschien in werkelijkheid een stuk kleiner is.

Gordijnen met een plooi
Is je kamer hoger dan 3 meter? En wil je een geplooid gordijn? Kies dan voor een dubbele plooi, want anders vervaagt de plooi teveel aan de onderkant.

Gordijnen voor een gezellige kamer
Wil je dat de gordijnen bijdragen aan een intieme sfeer in de kamer? Gebruik dan vitrage in combinatie met overgordijn in een warme kleur. Door gordijnen te nemen met een dubbele plooi en een gewatteerde voering maak je het helemaal intiem. Door hier moderne vitrage bij te gebruiken creer je een heel mooi effect.

Bij een houten vloer staan witte gordijnen erg sfeervol. Bij een betonnen vloer geven warm gekleurde gordijnen een heel mooi effect.

Gordijnen met een stoer uiterlijk
Gordijnen van natuurlijke materialen met een grove structuur geven een heel stoer effect. Denk hierbij aan materialen als linnen en katoen.

Ook stoer zijn gordijnen met ingeslagen zeilringen die aan een spandraad worden opgehangen. Helpemaal stoer zijn gordijnen met grote zeilringen opgehangen aan een steigerpijp of een roede van RVS.

Gordijnen voor de slaapkamer
Kijk in de kamer uit met gordijnen met patronen. Het is mooier om te kiezen voor effn gordijnen en het dekbedovertrek voor de kleur te laten zorgen. Het dekbedovertrek is namelijk een betere eyecatcher in de slaapkamer.

Gordijnen voor de verwarming
Gordijnen tot op de grond zijn het mooist, maar hoe voorkom je dat deze de warmte van de verwarming tegenhouden? Kies dan voor dunne gordijnen (bijvoorbeeld inbetweens) met ruime plooien. Dan kan de warmte nog goed de kamer in.

Gordijnen met een voering
Gordijnen kunnen verkleuren door zonlicht. Een voering kan dat voorkomen. Een voering kan er ook voor zorgen dat gordijnen beter verduisteren. En, ook heel belangrijk, als je enkel glas hebt kun je met gordijnen met een gewateerde voering de warmte in de kamer vasthouden.

Gordijnen van katoen, linnen, zijde of katoenen velours zijn het meest gevoelig voor verkleuring. Bij kunststofvezel is dit veel minder het geval.

Gordijnen mooi houden
Zelfs al koop je voorgewassen gordijnen dan kunnen ze nog zo'n 3 procent krimpen in de was. Om dit te voorkomen kun je ze chemisch laten reinigen.

Tags: gordijnen