FANtv-nl-logo-mobile

De taal van kleur in je interieur

Kleuren hebben een grote invloed op ons leven. Door het gebruik van kleur in je interieur creëer je een bepaalde sfeer, maar kleuren vertellen je nog veel meer.

kleur inrichting

In het Missale Romanum (1570) kregen kleuren een specifieke betekenis waardoor personen als Maria en Jezus gemakkelijker werden herkent. Maar ook om liefde, lijden of heiligheid uit te drukken. Kleur hielp zo mee om de afbeeldingen te begrijpen.

Rood 
Rood is een warme maar vooral ook een opvallende kleur. Gebruik je rood in je interieur dan trekt deze kleur je aandacht. Maar waar moet je eigenlijk als eerste aan denken bij deze kleur? Waarschijnlijk aan vuur, agressie, liefde, en passie. Rood staat wereldwijd voor gevaar, denk maar aan het stoplicht, verkeersborden en het rode tekentje op de kraan.

In de middeleeuwen was rood de kleur van zonde en vernietigend geweld. De duivel was daarom ook rood en vrouwen met rood haar kwamen er ook slecht vanaf. Ze werden beticht van hekserij en eindigden op de brandstapel.

Geel 
Naast rood is ook geel een opvallende kleur Deze kleur komt het beste tot zijn recht in de keuken of bij de eettafel. Geel bevordert namelijk de eetlust. Je keuken in deze frisse en vooral vrolijke kleur is de moeite waard.

Geel werd in het oude Egypte als mooi ervaren. De vrouwen droegen er kegeltjes van goudgele, zoet ruikende was op hun hoofd. Door de hitte smolten de kegeltjes. Verder kleurden zij hun lichaam met een verfstof die gele oker heette. In Azië wordt geel nog steeds beschouwd als een heilige kleur. Het is ook de spirituele kleur van het Boeddhisme.

Blauw 
Hou je meer van rustige kleuren in je interieur, ga dan voor blauw. Dit is de kleur van fabeltjes, sprookjes en de hemel. Blauw is een koele kleur en werkt rustgevend. Blauw in je slaapkamer zorgt voor optimale nachtrust.

Vroeger werd er gedacht dat blauw ook de kracht had om kwade geesten te verdrijven, daarom werden de deuren en luiken van huizen vaak in deze kleur geschilderd.

In Zuid-Europa zie je nog veel blauw in huizen. Dit is om de vliegen buiten te houden want deze houden absoluut niet van blauw.

Groen 
Een andere koele kleur is groen. Groen doet ons denken aan de natuur en staat voor veiligheid. Het stoplicht op groen, bordjes van nooduitgangen en eerstehulpposten. Toch is deze kleur wel een beetje de vreemde eend in de bijt. Enerzijds is groen de kleur voor veiligheid en de natuur, anderzijds doet groen je denken aan monsters, vergif en de hulk. Groen stimuleert de creativiteit. Deze kleur is dus ideaal voor in de werkkamer.

Hier volgen enkele tips voor het optimaal benutten van kleur in je interieur.

 • Bruin verliest zijn levendigheid indien er niet genoeg licht in de kamer binnenvalt
 • Pas op met het gebruik van rood als je kamer op het Noorden is gerichte, dat kan donker en benauwend overkomen
 • Groen is de kleur bij uitstek voor werkkamers aangezien het de concentratie bevordert
 • Te veel blauw kan deprimerend werken
 • Wit doet een kamer groter lijken en benadrukt het licht dat binnenvalt
 • Zwart geeft schaduw en slorpt het licht op
 • Als een kamer te groot en te hoog lijkt, moet je warme kleuren gebruiken. Wanneer je een kamer binnenkomt, treden deze kleuren onmiddellijk naar voren
 • Om een ruimte te vergroten moet je koude kleuren gebruiken. Ze creëren ruimte en laten accessoires in warme kleuren goed uitkomen. Een kleine kamer in koude kleuren lijkt groter
 • Door een plafond in een donkere kleur te nemen, oogt het lager
 • Een plafond verhogen Een plafond in een lichte kleur lijkt hoger
 • Te veel warme kleuren bij elkaar geven een drukke sfeer
 • Als je veel koude kleuren gebruikt in een ruimte zal alles er afstandelijk uitzien.

 

 

Tags: kleur