FANtv-nl-logo-mobile

Woonkeukens: Gezellig koken en eten

De woonkeuken rukt op. Een tendens een aantal jaren geleden ingezet en nog in steeds in opmars. Het allernieuwste is dat de keuken midden in de woonkamer wordt geplaatst.

De woonkeuken heeft dezelfde kleuren en materialen als de woonkamer, zodanig gaat de keuken op in de ruimte. De keuken is steeds vaker geen aparte, afgesloten ruimte meer, maar een open woonkeuken. Zonder functionaliteit en ergonomie uit het oog te verliezen zijn de woonkeukens van tegenwoordig vooral huiselijk, stijl- en sfeervol.

 

 

Koken, eten, opbergen, lezen, leven; het komt allemaal op een vanzelfsprekende manier samen in de keuken. Royale woonkeukens laten de traditionele grenzen tussen zitkamer, kookgedeelte en eetgedeelte vervagen. Met door keukenfabrikanten ontwikkelde bijpassende meubels zoals eet- en salontafels, stoelen, barkrukken, wandkasten en dressoirs worden keuken en interieur één geheel.

Een halfhoge wand als ruimteverdeler vormt de perfecte schakel tussen wonen en koken. De muur is niet langer een passief vlak om meubels tegenaan te zetten, maar een functioneel element waar (keuken)meubels en horizontale panelen aan opgehangen worden. Kasten, sideboards, lampen en keukenapparaten krijgen zo allemaal een rol binnen het totaalconcept van de (holle) wand.

 

 

Onderkasten zweven aan horizontale, extreem belastbare rails. Ook schilderijen, luidsprekers en beeldschermen kunnen overal worden opgehangen. Onderuitgezakt naar de televisie kijken in de keuken? Dat kan, een geïntegreerd lounge plekje biedt uitkomst. Alles natuurlijk uitgevoerd in dezelfde materialen en kleuren als het interieur en met allerlei kleurige sierkussens maakt zo'n hoekje je keuken direct huiselijk.

Terug van weggeweest is de bar. Keukenfabrikanten verzinnen van alles om zo'n handige eetplek te creëren. Vaak loopt het werkblad nog een stukje door, of heeft het kookeiland een geïntegreerde hoge tafel. Er zijn in hoogte verstelbare werkbladen of een elektrische afdekplaat van spoel- en kookgedeelten die ingeschoven alles afdekt en uitgeschoven dienst doet als eetbar. Hout, lak, roestvrijstaal, natuursteen en glas. Mix en match en kies elk keukenonderdeel in een kleur en materiaal naar eigen smaak.

De sfeer in huis wordt voor een groot deel bepaald door de gekozen kleuren en materialen. Ook keukenfabrikanten volgen de woonmode op de voet en brengen elk seizoen weer nieuwe kleuren uit. Vooral in de fronten, maar ook in werkbladen, fornuizen, afzuigkappen en accessoires vinden we heerlijk veel kleur: van tomaatrood tot saffraangeel, van vanillewit tot chocoladebruin. Sommige keukens zijn leverbaar in meer dan 2000 kleuren. Eén kleur te saai? Kies dan voor meerdere kleuren en/of speel met mat en hoogglans. Hoogglans lakken zijn absoluut hot.

Hoe je het ook went of keert uiteindelijk gaat het er in de keuken om dat er goed kan worden gewerkt. De activiteiten variëren dan van het gemakkelijk opbergen van boodschappen tot het eindpunt, de afwasmachine inruimen.

Tags: keuken,