FANtv-nl-logo-mobile

Slapen als de prinses op de erwt

Om iedere morgen zo fris als een hoentje naast je bed te staan, moet je slapen op een goed matras. Een goed matras uitzoeken, lijkt gemakkelijker dan dat het in werkelijkheid is.Waar moet het perfecte matras eigenlijk aan voldoen? Een goed matras moet ongeveer tien jaar meegaan. Je kunt de levensduur van jouw matras bevorderen door het regelmatig te keren en te draaien. Gebruik ook een molton. Deze beschermt je matras tegen vuil en het vele vochtverlies


Slaaphouding
Met deze simpele adviezen ben je er nog niet. Niets is vervelender dan wanneer je de nacht door moet brengen op een te hard of doorgezakt matras. De kans is groot dat je de volgende dag met nek- of rugklachten uit bed stapt. Bij het uitzoeken moet je rekening houden met je lengte, gewicht, lichaamsbouw en de manier waarop je slaapt.


Als je op je zij ligt, moet je ruggengraat in een rechte lijn liggen. Het matras moet goede ondersteuning geven aan je bekken, hoofd en schouders. Als je op je rug ligt, moet je lichaam zo op het matras gedragen worden dat de natuurlijke S-vormige kromming blijft.Hoe harder het matras hoe meer weerstand het biedt tegen indrukking. De hardheid van het ligvlak bepaalt de druk die het achterhoofd, de schouderbladen, de lenden en vooral het bekken en de hielen tijdens het slapen ondervinden.


Verder moet het matras groot en breed genoeg zijn. Het matras moet minstens 20 tot 25 cm langer en breder zijn dan je eigen lichaam. Vooral als je met je partner het bed deelt, is een groot matras erg aangenaam.


Heb je een tweepersoonsbed dan heb je de keuze of je een matras of twee aparte neemt. Op die manier kun je het matras volledig aan jouw persoonlijke slaapsituatie aanpassen. Hetzelfde geldt ook voor een bedbodem. Wil je toch liever twee matrassen? Ga dan uit van het langste en zwaarste persoon die op het bed komt te liggen.


Afhankelijk van je lichaamsgewicht is een matras verdeeld in drie categorieën:  • Soft voor een lichaamsgewicht van 70 kg of minder

  • Medium voor een lichaamsgewicht tussen de 70 – 100 kg

  • Firm voor een lichaamsgewicht boven de 100 kg

Breed assortiment
Je hebt ruim keus uit tweehonderd matrassen. Niet alleen heb je diverse, maar ook verschillende soorten matrassen. De meest voorkomende zijn: een polyethermatras, schuimrubber/latex matras, binnenvering en pocketveringmatras. De moderne slaapkamer is niet alleen meer voor het slapen, maar wordt intensief gebruikt voor televisie kijken, lezen en studeren. Een matras moet daarom aan verschillende eisen voldoen.


Polyether matras
Deze matrassen hebben een kern van zacht, opencellig polyurethaanschuim en zijn al dan niet voorzien van extra profileringen, ter verhoging van comfort of buigbaarheid van de matras. De duurzaamheid wordt vooral bepaald door het soortelijk gewicht (SG), het gewicht van de grondstoffen per m³ polyether. Over het algemeen geldt: hoe hoger het SG des te groter de duurzaamheid is. Voor dagelijks gebruik wordt een SG van minimaal 35 aanbevolen. Lagere SG's zijn hooguit voor incidenteel gebruik zoals logeerbedden.Polyether matrassen zijn licht in gewicht en hebben matig ventilerende en vochtdoorlatende eigenschappen. Sommige soorten zijn ook geschikt voor verstelbare bedbodems. Een hogere mate van comfort wordt geboden door zogenaamde koudschuimmatrassen. Dit type matras heeft een zeer open celstructuur. Het materiaal is veerkrachtiger en biedt daardoor een betere ondersteuning aan je lichaam. Het matras heef wel een stugge ligging.


Binnenveringmatras
Het binnenwerk van dit type matras wordt gevormd door een groot aantal stalen veren, die met elkaar verbonden zijn. De dikte van het soepele en veerkrachtige staaldraad, de hoeveelheid veren per m², het aantal slagen en de vorm van de veer zijn bepalend voor de veerkracht en de souplesse van de matras. In combinatie met passende afdeklagen ontstaat een matras met redelijke tot goede conformiteit, goede tot zeer goede ventilatie en zeer goede vochtregulatie.


Door variatie in de draaddikte van de veren in het interieur kunnen comfortzones gecreëerd worden. Binnenveringmatrassen zijn geschikt voor gebruik op goed verende en ventilerende matrasdragers. Er bestaan drie varianten: onverpakte individuele veren (Bonellbinnenvering), onverpakte veren uit één draad (GR en LFK) of systemen met verpakte veren (pocketvering).


Pocketveringmatras
Het verende interieur van dit matrastype is opgebouwd uit circa 200 tot 500 cilindrische of tonvormige kleine (niet groter dan 6 cm in doorsnee) veren per m². Elke veer is afzonderlijk verpakt in een katoenen of non-woven hoes (pocket). Bij toepassing van soepele afdeklagen komt het karakter van het pocketveringinterieur goed tot zijn recht.

Pocketveringmatrassen met cilindrische veren bieden een stabiele ligging. Pocketveringmatrassen met tonvormige veren bieden comfort met meer souplesse. Veelal bruikbaar op verstelbare matrasdragers.
Schuimrubber of Latex matrassen
Schuimrubbermatrassen ( of latex-) zijn het resultaat van een mix van natuurlijk en synthetisch rubber. Het matras onderscheidt zich door soepelheid en goede warmte isolatie en is het meeste elastisch van alle schuimrubbermatrassen. Verder zijn ze zeer geschikt voor verstelbare bodems. Als je allergisch bent voor huisstofmijt dan kun je het beste een latexmatras nemen. De mijt kan niet leven op latex.
Nasa-vormschuim matras
Nasa-vormschuim matras vormt zich volledig naar je lichaam en is daardoor uitermate geschikt voor (het voorkomen van) bepaalde gezondheidsklachten. Het temperatuurgevoelige materiaal werd oorspronkelijk ontwikkeld voor de ruimtevaart en heeft unieke drukverlagende en drukverdelende eigenschappen, waardoor de spieren zich optimaal kunnen ontspannen.
Oplegmatras of topper
Een oplegmatras of topper kun je op een bestaand matras leggen. Hierdoor wordt de hardheid van het matras aangepast en de levensduur verlengd. Ook wordt vaak een tweepersoons topper over twee eenpersoons matrassen gelegd om de naad ertussen weg te werken. De toppers zijn verkrijgbaar met of zonder wol en in diverse maten.

Natuurlijk is het heel verleidelijk om een voordelig matras aan te schaffen. Aan de buitenkant mag het er wel goed uitzien, maar aan de binnenkant weet je het niet. Laat je daarom altijd goed informeren in de winkel. Ga gerust even proefliggen in de winkel. De fabrikanten die zijn verenigd in de Stichting Promotie zijn stuk voor stuk producent van slaapsystemen die aan de zwaarste eisen voldoen. Zo weet je zeker dat je nog lang gaat genieten van een goede nachtrust.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl