FANtv-nl-logo-mobile

Tips voor het inrichten van de babykamer

Een babykamer inrichten is een klus die je niet zomaar even doet. Welke kleuren zoek je uit en wat voor een spulletjes wil je hebben?

Het belangrijkste is dat het een ruimte moet worden waar de baby zich prettig voelt. Waar moet je opletten bij het inrichten van de babykamer? We geven je enkele tips:

Kleuren
Als eerste moet je nadenken over de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Natuurlijk slaapt het kleine wezentje de eerste tijd erg veel, maar heeft ook belangstelling voor zijn of haar nieuwe omgeving. Je kunt het beste kiezen voor een kamer met zachte lichte kleuren. Deze hebben een rustgevende werking op de baby.

Zware, heldere kleuren kunnen het innerlijke van een baby schokken. Het kan de baby onzeker en rusteloos maken. Kleuren als rood, geel en oranje kunnen de slaap negatief beïnvloedden en het huilen versterken. Sterke kleurverschillen kunnen het kind overactief maken. Daarom is het algemeen advies: gebruik zachte tinten, geel, crème, perzik of roze. Daarom zie je dit soort kleuren ook terug in de kleding van de baby's.

  • Zorg voor een commode/kast met een speciaal kussen om de baby op te leggen en te verschonen. Kies voor een grote en functionele kast zodat je alles bij de hand hebt en de baby nooit alleen op het kussen hoeft laten. Natuurlijk mag de baby er onder geen enkele voorwaarde zelf bij kunnen!
  • Zet een goede stoel neer waarin je comfortabel zit om de baby te voeden.
  • De babykamer moet dagelijks gelucht worden. De kamertemperatuur moet tussen de 18° en 20° liggen.
  • Zet het bed ver genoeg van vensters en radiatoren om eventuele grote temperatuurschommelingen te vermijden.
  • Als het volledig donker wordt, verliest de baby zijn herkenningspunten en kan hij in paniek raken. Plaats dus een nachtlampje of laat de deur op een kier en laat het licht op de gang branden. Helder licht is in een kinderkamer te adviseren. De stand van de verlichting ten opzichte van de wieg of bedje is niet onbelangrijk. Een verkeerd gerichte of geplaatste lamp aan het plafond kan de baby verblinden. Het beste voldoet indirecte verlichting, waarbij het plafond het licht terugkaatst. Dit kan ook via de wanden. Natuurlijk is een dimmer ook een uitkomst.
  • Plaats een babyfoon, eenvoudig en efficiënt om op een afstand op de slapende baby te letten.
  • De ideale vloer in de kinderkamer moet glad zijn, zonder dat er kans op uitglijden bestaat. De vloer moet buitengewoon eenvoudig en hygiënisch schoon te maken zijn. Een gladde vloer is ook prettig om op te spelen en te kruipen.
  • Probeer te denken aan kinderveilige wandcontactdozen, niet-giftige materialen en -verven. Wellicht kan ook bij de inrichtingkeuze met kindvriendelijke materialen rekening worden gehouden. Zachte, goed schoon te maken producten hebben dan de voorkeur.

Tags: kinderkamer, babykamer, kinderen