FANtv-nl-logo-mobile

Met een veilig gevoel op vakantie

De zomervakantie is de ideale tijd voor inbrekers om ongestoord hun gang te gaan. Het is dan ook noodzaak om je daar tegen te wapenen met goed hang- en sluitwerk.

    

Hoe voorkom je dat er wordt ingebroken in je woning? Heel eenvoudig, probeer als een inbreker te denken. Hoe zou je zelf je woning binnen komen? Zo vind je de zwakke plekken van je woning. Neem onderstaande maatregelen om te voorkomen dat je ongewenst bezoek in je huis hebt.

  • Laat geen deuren en ramen openstaan. Vergeet vooral het raampje van de wc niet.
  • Laat geen ladder of ander gereedschap buiten slingeren. Een inbreker maakt hier dankbaar gebruik van.
  • Zet kostbare spullen niet volop in het zicht.
  • Een touwtje uit de deur voor de kinderen of een briefje nodigen een inbreker uit om binnen te komen.
  • Laat sleutels niet in het slot zitten en berg ze ook niet op onder de deurmat, de bloempot of andere 'geheime' plaatsen. Inbrekers kennen deze plaatsen ook.
  • Zorg ervoor dat als je weg bent, je huis toch een bewoonde indruk maakt. Laat een klein lampje branden. Je kunt daarvoor ook een timer aanschaffen.
  • Hang geen labels met je adres aan je sleutelbos. Mocht je de sleutels verliezen en een inbreker vindt deze dan weet hij je woning wel erg snel te vinden.
     
SKG-logo
Het hang- en sluitwerk moet voorzien zijn van het SKG-logo en het Politie Keurmerk Veilig Wonen. Het SKG is de instantie die al het hang- en sluitwerk test. Als het goedgekeurd is, wordt het voorzien van één, twee of drie sterren.

Politiekeurmerk Veilig Wonen
Om zeker te zijn dat je huis goed is beveiligd, kun je je huis laten beveiligen volgens het Politiekeurmerk Veilig Wonen. De kans op een inbraak neemt met 95% af. Als je woning volgens deze richtlijn is beveiligd, krijg je het certificaat 'Veilig Wonen' met twee raamstickers. Verder krijg je in veel gevallen ook korting op je inboedelverzekering.

Een veilige woning heeft niet alleen goed hang- en sluitwerk. Voldoende verlichting aan de buitenzijde van je woning en rookmelders in je woning zijn ook een vereiste. Voordat je hang- en sluitwerk kan gaan aanschaffen, moet je weten hoeveel sloten en scharnieren je nodig hebt.Deze informatie kun je vinden op de presentatieborden in de bouwmarkt en in de folder. Verder moet je weten wat de draairichting van je raam of deur is. Dat kun je bepalen aan de hand van onderstaande tekeningen.

Ook moet je de doormaat, de steekmaat en de maat van de voorplaat weten.

De doornmaat (A) is de afstand tussen het hart van de cilinder of het sleutelgat en voorzijde voorplaat. Standaard doornmaten zijn 50 en 60 mm.

De steekmaat (B) is de afstand tussen het hart van de cilinder of het sleutelgat en het hart van het krukgat. Standaard steekmaten zijn 55 en 72 mm.

De maat van de voorplaat (C) is de hoogte van de voorplaat.

Lees voor het plaatsen van het hang- en sluitwerk eerst goed de handleiding op de verpakking. Heb je het hang- en sluitwerk goed aangebracht en laten keuren door de politie, dan kan je met een gerust hart op vakantie.

Tags: beveiliging, inbraak