FANtv-nl-logo-mobile

Sfeer met gordijnen

Met gordijnen en stoffen kun je je interieur een eigen sfeer geven. Ze bepalen het beeld van je interieur en ze worden zowel van binnen als van buiten gezien. Een belangrijk onderdeel.

gordijnen rood

De sfeer van je kamer is in grote mate afhankelijk van het binnenstromen van natuurlijk licht. Koud en hard licht kunnen worden gefilterd door bijvoorbeeld voiles.

Verschillende gordijnen
De variëteit van gordijnen is enorm. Het is belangrijk om de stofkeuze zo af te stemmen dat deze in harmonie is met de rest van je interieur. Uitgesproken kleuren en patronen vestigen de aandacht op het raam, bij pastelkleuren is dit veel minder het geval. Lichte kleuren geven een verruimend effect, terwijl donkere kleuren de kamer juist kleiner maken. Je kunt ook verschillende gordijnen voor verschillende seizoenen kiezen, bijvoorbeeld een lichtgewicht gordijn voor de zomer en een wat zwaardere kwaliteit voor de winter.

   

Gordijnen worden vaak gekozen vanwege hun decoratieve functie, maar er is nog een groot aantal andere eigenschappen die bij de keuze van belang zijn. De isolerende werking van gordijnen moet - afhankelijk van het materiaal - niet onderschat worden. Verder hebben gordijnen de functie van lichtfilter of lichtblokkade en ook de akoestiek van een vertrek kan positief worden beïnvloed. Gordijnen creëren privacy op een decoratieve wijze. Naast de keuze van het materiaal kun je gordijnen op meer manieren verfraaien, bijvoorbeeld door middel van plooien, verschillende hangwijzen of draperieën.

Ophangen
Een decoratieve en stijlvolle manier om een gordijn op een roede te hangen is door middel van lussen, waarbij stroken stof over de roede worden geschoven. Het gordijn kan geplooid en ongeplooid zijn. Een afwerking met lussen in combinatie met een platte plooi wordt het meest toegepast. Variërend in vorm en afmeting, van smalle en korte lussen tot brede en lange lussen, kunnen allerlei effecten worden bereikt.

Strikken zijn een van de eenvoudigste hulpmiddelen om een gordijn op te hangen. Het gordijn kan aan ringen worden geknoopt, of aan de roede zelf worden vastgemaakt. Aan ringen schuiven de gordijnen gemakkelijk opzij.

15514-sfeer-met-gordijnen-4

Als je een dunne stof - bijvoorbeeld een voile - wilt confectioneren met ringen, dan wordt er gebruik gemaakt van een verstevigde band om het strakke uiterlijk in tact te laten en om uitscheuren van de ring te voorkomen. Het gordijn ophangen met behulp van ringen of zeilogen is een populair alternatief voor de traditionele ophangmethoden.

Ringen zijn er in diverse maten en uitvoeringen. De kleuruitvoering van de ring kan worden aangepast aan de stof van het gordijn of de kleur van de roede. Zo zijn er blanke messing ringen (koperkleurig), vernikkelde messing ringen (chroomkleurig), zwarte messing ringen en roestvrijstalen ringen. Roestvrijstalen (RVS) ringen hebben als belangrijk voordeel dat ze slijtvast zijn.

De decoratieve mogelijkheden met ringen zijn groot. Ringen op een spankabel kunnen erg mooi zijn, vooral in een modern interieur. De stof die je gebruikt mag niet te zwaar zijn in verband met het doorzakken van de kabel. Je kunt dan het beste kiezen voor inbetween, voile of vitrage.

Houten roeden
Houten roeden met houten ringen en houten knoppen aan het eind zijn er in een hele reeks kleuren en variaties. Je kunt kiezen voor een echte houtkleur, maar ook zwarte of witte beits en andere kleuren behoren tot de mogelijkheden. Naar gelang de zwaarte van de stof is het mogelijk dikkere dan wel dunnere roeden te nemen.

Naast hout kennen we de roede van metaal. Chroom en messing waren jarenlang populair. De laatste tijd is er steeds meer vraag naar roeden van roestvrij staal. En zoals dat vaak gaat bij interieurproducten: ook als het pure en praktische dingen betreft, vinden designers het een uitdaging er iets bijzonders van te maken. Tegenwoordig is de roede een designelement geworden. Dat geldt bij de houten roeden met name voor de eindknoppen. Bij metalen uitvoeringen gaan designers zover dat zelfs de steunen sierelementen worden. Maar welke roede het beste bij welk gordijn past is en blijft een kwestie van persoonlijke smaak.

TIP
Als je de maat van je gordijnen wilt opmeten doe je dat het makkelijkst met een vouwmeter. Meet de hoogte op drie verschillende plaatsen (links, midden en rechts), want niet alle ramen zijn waterpas. De ruimte tussen de rails van de gordijnen en overgordijnen moet minstens vijf centimeter bedragen, zodat je gordijnen soepel van links naar rechts kunt schuiven.

Tags: raamdecoratie, gordijnen