FANtv-nl-logo-mobile

Slapen in een bedstee

De slaapkamer is de plek in huis waar je relaxed en volledig tot rust komt. Vroeger was dit wel anders en hadden de mensen geeneens een slaapkamer.De functie van de slaapkamer is door de jaren heen veranderd. Tegenwoordig brengen we veel tijd door in deze ruimte. Naast slapen, ontvangen we vrienden, kijken we televisie en studeren we. De huidige slaapkamer is van alle gemakken voorzien.


Bedstee
Vroeger was de slaapkamer niet meer dan een bedstee, een ingebouwd bed in een kast. In veel gevallen een verlengde van de woonkamer en bevond de bedstee zich in de woonkamer.

Een groot voordeel aan de bedstee was dat het 's nachts diende als bed. En overdag wanneer je de deuren sloot onzichtbaar was, een aparte kamer was daardoor overbodig. Een ander voordeel was dat een bedstee in de winter, doordat het een vrij kleine ruimte was, door de lichaamswarmte van de slapers makkelijk opgewarmd kon worden. Hierdoor hoefde er niet gestookt te worden om toch redelijk te kunnen slapen. Een bedstee werd vooral op het platteland in de boerderij gebruikt.

Functie verandering
De bedstee 'verdween' rond de stadsbebouwing in de 20e eeuw. Naarmate de huizen van het 'gewone volk' groter werden. De woon- en slaapkamer werden samengevoegd tot een suite met daartussen schuifdeuren. De bedsteden werden verwijderd en er kwam een aparte slaapkamer. Bij de rijkere was het al eeuwenlang de zogenaamde salon die de functie van woonkamer vervulde.


Een moderne bedstee
Hoewel een bedstee niet meer echt nodig is, spreekt de gezelligheid en sfeer van de bedstee veel mensen aan. Daarom worden er bij verbouwingen nog steeds moderne varianten van de bedstee gemaakt.


In de video zie je hoe zo'n moderne bedstee tot stand komt.


Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl