FANtv-nl-logo-mobile

Tips: De kleur van het tapijt

Tapijt is tegenwoordig te koop in 1001 kleuren en structuren. Alle reden om te kijken naar de trends in tapijtland. Van kleurrijk tot naturel en van luxueus hoogpolig tot praktische tegels

Wat kleur betreft kun je met tapijt echt alle kanten uit, van ingetogen naturel tot fluorroze. Ook de trends geven een gevarieerd beeld. Zo zijn bruin- en grijstinten heel actueel en is de combinatie zwart-wit uit de jaren tachtig terug, maar dan gecombineerd met een sprekende kleur als rood, fuchsia, oranje of geel. Met stip bovenaan staat aubergine, deze kleur gaat het helemaal maken dit seizoen.

16388-tapijt-trends-en-tips

Kleur heeft een groot effect op je interieur, denk daaraan bij de keuze van tapijt. Warme kleuren als rood, geel en oranje geven een gevoel van gezelligheid. Bruin is ook warm, maar meer ingetogen. Terra, aubergine en kerrie geven een ruimte een oosters tintje. Violet, blauw en turkoois hebben een koele, maar ook rustgevende uitstraling.

Laat de kleur van je tapijt hier en daar terug komen in meubels en accessoires. Zo krijg je een mooie eenheid. Spannend is het combineren van kleuren. Mooi maar gedurfd is bijvoorbeeld zonnig oranje met hardblauw of truffelbruin met ijsblauw. Wat bescheidener is het werken met ton-sur-ton kleuren, zoals okergeel of terracotta. Dit is vooral geschikt voor kleinere kamers.

Naast alle kleuren zijn natuurtinten ook nog populair. Naturellen geven rust in een interieur en kunnen makkelijk in alle variaties met elkaar worden gebruikt. Speel bijvoorbeeld eens met verschillende structuren voor een verrassend effect.

Bij tapijttegels denken veel mensen vaak gelijk aan saaie kantoren, maar je kunt thuis ook alle kanten op met tegels. Koop bijvoorbeeld van dezelfde kwaliteit een aantal kleuren en neem van elke kleur een doos extra. Ruiten, blokken, een diagonale baan, een blok met een rand eromheen, met tegels maak je eenvoudig een nieuwe vloer met meerdere kleuren.

Trendwatchers signaleren een steeds grotere behoefte aan zacht wonen. Tapijt past goed in deze trend en dan vooral de hoogpolige versie beantwoordt aan de roep om aaibaarheid. Populair in de jaren zeventig en daarna verdreven door vlakke vloeren, is hoogpolig tapijt nu weer helemaal terug. Denk aan superlange pooldraden met luxueuze uitstraling, glanzend en rijk gekleurd. Een beetje decadent met warme kleuren zoals wijnrood, chocoladebruin, paars, zwart, goud en zilver. 

TIPS

  • Maak nooit een keuze zonder je goed voor te laten lichten. Tapijt van natuurlijke materialen heeft bijvoorbeeld andere eigenschappen dan tapijt gemaakt van synthetische materialen.
  • Vraag een tapijtstaal. Zo kun je de kleur van het tapijt thuis bekijken en beoordelen of deze goed past bij de andere spullen in je interieur.
  • Laat nooit je keuze bepalen door wat anderen 'mooi' vinden. Interieur is zo iets persoonlijks. Kies wat jij mooi vindt en wat bij jou past.
  • Let bij de aanschaf van tapijt op het PIT-systeem. Dit is een objectief systeem dat regelmatig gecontroleerd wordt bij de deelnemers. Zo weet je zeker dat je het juiste product aanschaft.

 

 

Tags: tapijt, kleur