Verzorging van je kerstboom
De Groene Fijnspar, de Blauwspar en de Nordmannspar. Dat zijn toch wel de populairste kerstbomen. Waar moet je op letten als je er een uit kiest? En hoe verzorg je jouw boom? Dat zijn allemaal vragen waar je hier een antwoord op krijgt.
Leuk he, zo'n kerstboom in de woonkamer? Het zorgt voor een hoop gezelligheid. Je kunt er voor kiezen om een kunstboom te nemen, maar dan mis je die lekkere dennengeur. Maar als je denkt dat je zomaar een kerstboom kunt nemen, dan heb je het mis. Je moet namelijk wel goed opletten bij het uitkiezen en het verzorgen van je boom.
Hoeveelheid ruimte
Als eerste moet je rekening houden met de ruimte die je voor de boom hebt. Is hij niet te breed en niet te hoog? Vooral de hoogte is belangrijk. Er moet namelijk ook nog een piek op de boom. Bij een boom zonder kluit kun je eventueel de top uit te boom knippen, maar als de boom wel een kluit heeft is het een ander verhaal. Knip je de top er uit, dan kan de boom later meerdere nieuwe toppen ontwikkelen.
Verse boom
Een verse boom is belangrijk! Je wilt natuurlijk niet dat je boom al kaal is voordat je hem in je huiskamer hebt staan. Je kunt het heel gemakkelijk controleren door een beetje aan de boom te schudden of hem stevig op zijn stam te zetten. Bij een verse boom zullen er maar een paar naalden afvallen. Je kunt ook een tak tussen duim en wijsvinger nemen en deze zachtjes naar je toe trekken. Ook nu mogen er maar een paar naaldjes afvallen. Bekijk de boom van alle kanten. Is hij overal even mooi en vol?
Verzorging
Heb je de perfecte kerstboom gevonden? Dan is het tijd om hem in de woonkamer te zetten en mooi te versieren. En om zo lang mogelijk plezier van je boom te hebben moet je een paar dingen doen.
Zet je kerstboom na aankoop zo snel mogelijk in het water. Als een boom meer dan vier uur zonder water staat vormt zich op het gezaagde deel een vlies. Dit vlies sluit de 'wond' af, waardoor de boom geen water meer kan opnemen en zal verdrogen. Daarom kun je het beste minstens drie centimeter van de onderkant van de stam zagen, zodat je zeker weet dat je boom water zal opnemen.
Geef de boom elke dag vers en het liefst warm water. De eerste dag heeft de boom het meeste dorst. Dan is vier liter water zeker niet te veel. De dagen erna hoef je nog maar een liter per dag te geven. Let wel op dat je de kerstboom niet vlak bij de verwarming of onder felle lampen zet, want dan verdampt het water weer en verdroogt de boom.
Acclimatiseren
Als de boom lang buiten gestaan heeft, bijvoorbeeld als je 'm gekocht hebt in een stal op straat, kun je 'm het beste laten acclimatiseren. Zet de boom bijvoorbeeld een dagje in de berging of de garage zodat de overgang naar de hogere temperatuur in huis geleidelijk verloopt.
In de tuin
Net zoals de boom tijd nodig had om te wennen aan de binnentemperatuur, zo moet hij ook weer wennen aan de kou als je 'm in de tuin gaat planten. Plaats de boom daarom tijdelijk in een koelere lichte ruimte, zodat hij niet schrikt van de temperatuurverschillen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat we er hier van uitgaan dat je een boom met kluit hebt gekocht.
Breng de boom met pot en al naar de plaats waar hij geplant wordt. De grond waarin de boom tijdens de kerstperiode geleefd heeft moet zoveel mogelijk meegenomen worden. De fijne haarwortels, die niet met het blote oog waarneembaar zijn kunnen afbreken als de grond rondom de wortels afbrokkelt. De haarwortels zijn verantwoordelijk voor de wateropname, dus dit is essentieel voor de boom om te overleven. Om de boom optimaal de kans te geven zich aan de buitenomgeving aan te passen kan de kuil aangelengd worden met potgrond en / of compost.