FANtv-nl-logo-mobile

Planten gunstig voor arbeidsproductiviteit

Uit onderzoek van TNO blijkt dat het plaatsen van planten op de werkplek een aantoonbare positieve invloed heeft op de productiviteit van werknemers op kantoor.Uit eerder internationaal onderzoek was al bekend dat planten in bedrijven een gunstige invloed hebben op de gezondheid en het welbevinden van werknemers.Ontspanning
Door planten op de werkplek raak je minder snel vermoeid en bij vermoeidheid herstel je sneller. Dit gunstige effect is vooral merkbaar als het gaat om creatief werk (kantoor/administratief werk), waarbij een ontspannen geest bijdraagt aan het bedenken van oplossingen. Bij productiewerkzaamheden (in fabrieken en werkplaatsen) ligt dat anders. Daar zijn de werknemers genoodzaakt zich op de productiehandelingen te concentreren en zullen planten in de werkomgeving nauwelijks worden opgemerkt. In deze situatie kunnen planten echter wel een positieve gezondheidsbijdrage leveren als ze geplaatst worden in een kantine of bedrijfsrestaurant.


Productiviteit
Opvallend is dat de productiviteit van de proefpersonen die creatieve taken uitvoerden in een ruimte van circa 12m2 waar één grote groene plant stond hoger was dan die in een identieke kantoorruimte zonder planten. De productiviteit steeg niet evenredig naarmate er meer planten aanwezig waren.Deze conclusies zijn het resultaat van een laboratoriumexperiment uitgevoerd door TNO Kwaliteit van Leven. Het onderzoek had als doel om de invloed van planten op de productiviteit van werknemers vast te stellen. Het experiment is verricht in opdracht van het Productschap Tuinbouw in samenwerking met de VHG vakgroep Interieurbeplanting.

Vergelijkbare artikelen

© FANtv.nl